Всеки трети инвеститор, участвал в ново изследване на Colliers International и международната правна кантора CMS, вече има активност или планира да стартира такава по отношение на инвестиции в студентски жилища.

Компаниите са се насочили приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). България не е включена в проучването.

Според доклада, към 2028 г. в повечето градове в ЦИЕ ще бъде налице значителен недостиг на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене - предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голямо несъответствие ще има във Варшава (-8,399 легла), след което са Будапеща (-3,679), Краков (-1,227), Прага (-1,795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с положителен резултат. В този сценарий, при едно легло на стая, стойността на наличностите възлиза на 1.22 млрд. евро.

Развитието на този сегмент в региона се стимулира от наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития, в резултат на ограничените държавни бюджети, посочват от Colliers.

Жилищата в България поскъпват с най-бавен темп от три години насам

Жилищата в България поскъпват с най-бавен темп от три години насам

Трето поредно тримесечие на забавяне на ръста

Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на предлагане на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпросът дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването на Colliers и CMS са избрали второто.

Този тренд вече е видим в региона, където осем частни студентски резиденции са в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse - модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2,700.

Студенти, участвали в проучване през 2017 г., са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията в този аспект, конкретно по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително. С нарастването на международните студенти като пропорция от населението средно с 3,6% на година в региона, подновяването на базата от студентски жилища може дори да се окаже закъснял процес. Според данните от проучването, достъпността на този вид имоти е основният проблем, най-вече за местните студенти.

Защо германците не купуват имоти въпреки ниските лихви?

Защо германците не купуват имоти въпреки ниските лихви?

Повече от половината живеят все още под наем