Лихвените нива в Германия, както в цяла Европа, вървят през последните 6-7 години само надолу. Както в България, така и в най-голямата икономика на Стария континент те вече достигат историческо дъно - у нас средно малко над 3%, а във Федералната република - под 2%. Въпреки обаче германците ползват най-евтиното финансиране през последните 10 години от кризата насам, делът на собствениците на жилища не се увеличава. Даже обратното, леко намалява.

Според най-новите данни на местната статистическа служба, цитирани от Handelsblatt, 47,5% от населението притежава собствен имот. През 2008 година делът е бил дори по-висок - 48%. Регионалните различия са още по-показателни: в източната част на страната едва 38% притежават собствен дом. Тук е мястото да се отбележи, че от една страна причина затова е ниският наем по време на ГДР, а от друга - икономическите трудности след падането на Берлинската стена.

Според изследване три четвърти от германците заявяват, че биха притежавали собствен дом. Редица финансови анализатори в страната обясняват, че собствеността върху имот е силна основа за спокойни старини. Същевременно обаче при младите хора се забелязва обратната тенденция. И причината е позната и у нас: цените на жилищата в момента.

Колко би трябвало да струват жилищата в София спрямо цените на наемите в момента?

Колко би трябвало да струват жилищата в София спрямо цените на наемите в момента?

Една стара пазарна формула дава ясен отговор

В някои от големите градове като Берлин и Мюнхен цените на имотите се удвоиха от 2010 година насам. Същевременно тази тенденция не се случва и в доходите на германците. Градските жилища вече струват колкото 30-годишен наем и редица германци си задават въпроса дали въобще си струва да инвестират в подобно начинание.

Заедно с това продължава миграционния поток към големите икономически центрове, поради което търсенето значително изпреварва предлагането. Ако прибавим към това и че мобилността в кариерата става все по-важен елемент, което предполага по-честа смяна на мястото на работа, въпросът за притежанието на имот наистина излиза от дневния ред на местните домакинства.

Не на последно място статистиката показва, че германците със собствени имоти са значително по-задлъжнели от тези, които предпочитат наем - средно със 64 700 евро при 7 800 евро за вторите. В същото време обаче икономистите отчитат, че притежателите на жилища притежават и по-голямо богатство - средно 330 400 евро срещу 40 000 евро.