Обемът на инвестициите в търговски недвижими имоти в Русия за първите 9 месеца на годината достигна безпрецедентните 280 милиарда рубли (около 6 млрд. долара, като се има предвид осреднения курс на рублата за периода), показват данните на IBC Real Estate, съобщи Интерфакс.

"Общият обем на инвестициите в този сегмент на недвижимите имоти (търговски) за деветте месеца на тази година достигна 280 милиарда рубли. В сравнение с общия обем за цялата 2022 г., този резултат показва грандиозно нарастване от 6 пъти и надвишава общия обем на инвестициите в търговски имоти за последните пет години с повече от 20%.

В историята на развитието на руския пазар на търговски имоти такъв обем сделки е безпрецедентен и няма аналози в историята", се казва в проучването на IBC Real Estate.

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Те са от висок клас, на пето място е 55-етажна сграда

Експертите уточняват, че обемът на инвестициите в търговски имоти само за третото тримесечие на 2023 г. възлиза на 147 милиарда рубли. По-голямата част от продажбите (58%) са свързани с регионални търговски имоти.

Анализаторите на пазара на недвижими имоти обясняват неимоверния скок със "закриването" (на сделките) на "трофейни" активи в имоти на чуждестранни "играчи". Оказва се, че има (голямо) търсене на търговски имоти не само от строителни предприемачи и инвестиционни фондове, но и от "играчи" от други икономически сектори.

"През следващата година очакваме висока активност на местни инвеститори за придобиването на активи в търговски имоти на собственици от Русия и приятелски страни", прогнозира Микаел Казарян, член на Борда на директорите и ръководител на отдела за "капиталови пазари и инвестиции" в IBC Real Estate.

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Проблемите на пазара на жилищни имоти ще се отразят негативно като цяло на потребителското доверие, което пък ще утежни спада в сектора