И през второто тримесечие на 2017 се запазва тенденцията за ръст на сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел. Причините са подобряващите се условия за финансиране от страна на банките, ръстът на пазара и липсата на добри инвестиционни алтернативи, обясняват в свой доклад Unique Estates, консултантска компания за имоти от най-висок клас.

В същото време нараства и делът на клиентите, които търсят печалба от препродажба в рамките на година. Най-често това са хора с бюджет около 150 000 - 200 000 евро, които купуват жилища за ремонт в централните части на София. В стандартния случай те инвестират около 50 000 евро в пълно обновяване на имота и го препродават в рамките на няколко месеца, като търсената цена е 250 000 - 280 000 евро. Подобни сделки обаче са редки, тъй като жилища с такъв потенциал трудно се намират на пазара. С препродажби от този тип най-често се занимават съпругите на заможни бизнесмени, а предпочитаните локации са районите около НДК и Докторски паметник, както и преките на бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и др.

В луксозния сегмент тези купувачи са с бюджет до 300 000 евро, като търсенето е основно за апартаменти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар.

"В момента има ниша за подобни сделки, защото много клиенти търсят апартаменти за собствени нужди, но нямат време за ремонт или им е трудно да си представят как ще изглежда жилището в завършен вид. Такива купувачи искат нещо готово за живеене. Когато става въпрос за българи в чужбина, липсата на време е още по-силен фактор, защото те са тук за кратко", посочва Весела Илиева.

В цифри пазарът в София за второто тримесечие изглежда така: 41% ръст на продажбите спрямо първите три месеца на годината, 18% ръст на наемите, а основната част от запитванията са в диапазона 250 000 - 450 000 евро, като за тези пари се търсят апартаменти с поне три спални или къщи в затворени комплекси.

Запазва се интересът към новото строителство, като предпочитани са апартаменти в малки, качествено изпълнени сгради в добрите квартали на София. Предлагането обаче остава слабо, тъй като по-голямата част от новите проекти са в начален етап и все още не са на пазара. Очакванията са до края на годината дисбалансът между търсене и предлагане да се запази.

В сегмента на къщите интересът е в две посоки. Масовото търсене е насочено към редови или самостоятелни къщи в затворени комплекси, като най-често купувачите са семейства с деца. В по-високия ценови сегмент - над 600 000 евро, се търсят самостоятелни къщи, ново строителство, с голям двор, модерни архитектура и интериор и съвременни технологии, но и тук предлагането е слабо.

Наемният пазар също остава силен, като интересът е основно към жилища в сгради с професионална поддръжка и различни услуги - рецепция, почистване, спортен център, ресторант. Наемите на апартаменти в подобни сгради се движат около 1500 евро за жилище с една спалня и около 2000 евро за такова с две спални. Търсенето е основно от хора, чийто бизнес налага периодично да пребивават в София. Предпочитани райони за такива наеми са елитните квартали, като "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", "Иван Вазов".

В ценови план промени на пазара на луксозни имоти през първото полугодие няма. Данните на Unique Estates показват, че активността на пазара се отразява по-скоро върху намаления срок за сключване на сделките - ако преди няколко години реализацията на един имот отнемаше около шест месеца, в момента при пазарна цена до сделка се стига за един до три месеца.

Очакванията на Unique Estates са до края на годината цените да нараснат с не повече от 5%. Сходно е развитието в масовия сегмент на пазара на жилища, където през първата половина на 2017 цените леко нараснаха само в определени квартали на столицата.