Американският милиардер Кен Грифин похарчи 95 млн. паунда (122 млн. долара) за историческо имение близо до Бъкингамския дворец. Това е най-скъпият жилищен имот, продаван във Великобритания от 2011 г. насам, съобщава Guardian.

Богаташът купува 200-годишната сграда, която се намира в един от най-скъпите райони на Лондон - "Карлтън Гардънс", гледа към Сейнт Джеймс Парк и е на по-малко от километър от резиденцията на английската кралица. Имението, построено през 20-те години на 19 век, е реконструирано от предприемача Майк Спинк, заедно с Evans Randall Investors, пише Bloomberg.

Кен Грифин

Източник: Citadel

Кен Грифин

Покупката показва, че най-богатите купувачи все още проявяват интерес към най-скъпите домове в британската столица, макар че предстоящият Brexit навреди на целия жилищен пазар.

Грифин, който е могъщ инвеститор и създател на инвестиционната компания Citadel, управляваща активи за 30 млрд. долара, обича подобни луксозни покупки. Той притежава имоти за стотици милиони долари в Ню Йорк и Чикаго. Със своето състояние от 8.8 млрд. долара, Грифин е най-богатият човек от щата Илинойс в Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Снимка 401898

Източник: Spink

Милиардерът има дълга история в купуването на популярни имоти. Той харчи близо 300 млн. долара за покупката на недвижими имоти в Чикаго, Маями и Ню Йорк между 2013 и 2015 г., според New York Times.

Той дава 30 млн. долара за 2 етажа на хотел Waldorf Astoria в Чикаго, 60 млн. долара за мезонет в Маями бийч и около 200 млн. долара за апартаменти около Сентръл Парк в Ню Йорк. И трите поставят рекорд за най-скъпите покупки на недвижими имоти в града по това време, според вестника.

Богата история

Градините в района са наистина впечатляващи

Източник: Spink

Градините в района са наистина впечатляващи

Въпреки това лондонското имение ще се откроява в неговото портфолио. През Втората световна война в него се помещава частният офис на Шарл дьо Гол, а от другата страна на улицата има статуя на френския лидер. Точно срещу нея пък се намира официалната резиденция на министъра на външните работи на Великобритания.

Къщата с площ от около 1900 кв. м разполага с басейн, спа център с фитнес, големи частни градини и приземен етаж. Първоначалната й цена е 145 млн. паунда (188 млн. долара), но през последните 2 години къщата е предлагана за 125 млн. паунда (162 млн. долара), според Financial Times.

Снимка 401899

Източник: Spink

"Това е историческа сграда с невероятно местоположение, изключителна елегантност и зашеметяващи градини. Това е наистина уникална възможност да притежавате дом в Лондон", казва говорител на Грифин.

"Това е емблематичен имот със страхотна история. Той го е взел заради отстъпката. За хората, които са получили парите, има реални възможности за покупка в Лондон", посочва Чарлз МакДауъл, основател на Charles McDowell Properties.

Най-скъпата улица във Великобритания, където имотите струват средно по £35 милиона

Най-скъпата улица във Великобритания, където имотите струват средно по £35 милиона

Собственици на жилища там са хора като Роман Абрамович

По време на световната финансова криза годишните продажби в най-скъпите райони на Лондон спаднаха под 4500 за 10 месеца от януари до октомври 2009 г.

Напоследък се наблюдава дори още по-голям спад в търсенето на домове от висок клас, който продължава 23 месеца. Цените в най-добрите райони на Лондон са с около 19% по-ниски от пиковите стойности през 2014 г., според данни на брокера Savills.