Най-богатите собственици на жилища във Великобритания вероятно живеят в "Кенсингтън Палас Гардънс" в центъра на Лондон. Тя застроена още през първата половина на 19-ти век, а средната цена на имотите там е 35.6 млн. паунда.

Въпреки че имотите в престижния район поевтиняха с около 1.3 млн. паунда през миналата година, тя остава най-скъпата улица на Острова.

В района има наистина забележителни луксозни имоти

Източник: Getty Images

В района има наистина забележителни луксозни имоти

Показва го и статутът на хората, живеещи там, като дъщерята на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун - Тамара, стоманеният магнат Лакшми Митал и собственикът на футболния "Челси" - руският олигарх Роман Абрамович.

Втората най-скъпа улица в Обединеното кралство, със средна стойност на имотите от 21.7 млн. паунда, е "Гросвенър Кресънт" в централен Лондон, а трета е "Къртни Авеню", където жилищата струват по около 21 млн. паунда.

Данните са на имотния портал Zoopla, който ежегодно изготвя класация на най-скъпите улици във Великобритания. Не е изненадващо, че всички са в Лондон, пише британският Telegraph.

10-те най-скъпи улици на Острова са в Лондон

Източник: Zoopla

10-те най-скъпи улици на Острова са в Лондон

Поглеждайки извън Лондон, най-скъпата улица е "Монтроуз Гардънс" в Ледърхед, Съри, със средна цена на имота от 5.92 млн. паунда. Въпреки високата цена, имотите на тази улица са поевтинели с до 6 млн. паунда през последната година.

Във Великобритания има 18 289 улици, където средната стойност на имота е 1 млн. паунда или повече. Те са нараснали с почти 4000 от 14 417, отчетени през 2017 г. Над 91% от тях се намират в Южна Англия, отчитат от Zoopla.

Ако изключим Лондон, Рединг заема първото място с 242 улици с имоти за 1 млн. паунда или повече. Втори е град Гилдфорд в Съри с 230, а трети - Севъноукс в Кент с 218.

Снимка 382229

Източник: Zoopla

"Въпреки че пазарът на недвижими имоти в Лондон продължава да е плосък, очевидната му привлекателност означава, че най-изключителните му квартали продължават да доминират в списъка", посочва Лорънс Хол от Zoopla.

Ръстът на цените на жилищата на Острова продължава да се забавя, спадайки от 3.2% до 3.1% през последната година, най-ниският годишен растеж за последната петилетка, според актуалната официална статистика.

Краят на глобалния имотен бум

Краят на глобалния имотен бум

От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк цените на жилищата в някои от най-търсените градове тръгват на юг

Поскъпването на жилищата достига най-големия спад от август 2013 г., когато цените на имотите се увеличават с 3%.

Средната цена на жилищата във Великобритания в момента е 231 000 паунда, което е с 6000 повече в сравнение с юли миналата година, когато цените се увеличиха с 4.4.%. Жилищата в британската столица остават значително по-скъпи от всеки друг регион, а средната им стойност е 484 926 паунда.