Пазарът на имоти в Лондон излезе от фазата на подем, а продавачите на жилища трябва да бъдат по-реалистични по отношение на ценовите си изисквания, ако искат да реализират продажби, показва доклад на сайта за жилищни имоти Rightmove.

Средната цена намалява с 1% на годишна база, което е 6-ото поредно понижение. Жилищата поскъпват с 4.4% през февруари, отразявайки обичайния скок в началото на пролетния сезон. Уебсайтът предлага над 1 милион имота във Великобритания и проследява 90% от пазара на недвижими имоти на Острова.

Макар няколко доклада да показват охлаждане на интереса към жилищата в Лондон, щетите са ограничени от предпазливите продавачи, които не наводняват пазара панически, за да се отърват от поевтиняващата си собственост. Дълготрайният дисбаланс между търсенето и предлагането в града осигурява известна подкрепа за цените.

"Цените в края на бума се нормализират по-бързо, ако има свръхпредлагане. Някои потенциални продавачи сдържат намеренията си, предотвратявайки прекомерна конкуренция, която ще предизвика спад на цените", посочва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.

Жилищният пазар на столицата изоставаше от останалата част на Великобритания през 2017 г. Несигурността около Brexit понижи търсенето, а дългогодишната огромна инфлация направи жилищата прекалено скъпи за мнозина. Средната цена в Лондон през този месец е почти 630 000 паунда, над 20 пъти по-висока от средната за страната.

Шипсайд съветва хората, които се нуждаят от бърза продажба, да "жертват някои от значителните ценови печалби през последните няколко години". Средното време за продажба на имот в британската столица сега е 83 дни, спрямо 73 дни преди година.

Гледайки цяла Великобритания, цените на жилищата са се повишили с 0.8% на месечна база, макар че са под 10-годишната средна стойност за този период на годината. Средната цена от 300 000 паунда е нараснала с 1.5% на годишна база. Само преди 2 години този ръст беше 6%.