От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк цените на жилищата в някои от най-търсените градове тръгват на юг, пише Bloomberg.

Данъчни промени, по-ниско търсене, по-строги правила за заемите и други фактори подкопаха пазара. Международният валутен фонд посочва, че това може да има по-големи последствия, защото богаташите по света си купуват домове на различни континенти, което може да означава, че спад в една страна може да представлява проблем и за други пазари.

Намаляващите продажби в Лондон

Цените в столицата на Великобритания започнаха да намаляват заради опасенията от Brexit, заради забавящата се икономика, а и защото високите цени намалиха търсенето. Обемите продажби намаляват, а все повече жилища се продават. Имоти в най-хубавите квартали в централен Лондон изтриха 18 процента от стойността си от своя пик през 2014 година, а някои дори загубиха една трета, по данни на Savills Plc.

В същото време предприемачите започват работа по рекорден брой луксозни апартаменти, което създава излишък на скъпи жилища в град, който хронично страда от липсата на достъпни такива.

Имотите в София могат да поевтинеят с до 19%. Но при какви условия?

Имотите в София могат да поевтинеят с до 19%. Но при какви условия?

Продължение на един експертен анализ

Купувачите в Пекин изчакват

Китай предприе стъпки срещу нагорещения пазар на имоти и това замрази продажбите, оставяйки цени да вървят надолу. Над 30 ограничения "помогнаха" продажбите да достигнат историческо дъно през тази година. Новите жилища сега се предлагат за по-малко, отколкото вече съществуващите от някои строители, които се изправят пред финансови проблеми.

В града има и други проблеми - местната власт иска да увеличи жилищата, които се отдават под наем, както и достъпните жилища, което кара купувачите да забавят покупката.

Китай се готви за най-голямата промяна на имотния си пазар

Китай се готви за най-голямата промяна на имотния си пазар

Сега типично жилище в Пекин с две спални струва около 870 000 долара

Сидни: край на "страха да не изпуснеш"

Цените на жилищата в най-големия град в Австралия намаляват заради комбинация от ограничения при кредитите, увеличената достъпност и края на "страха да не изпуснеш". Притеснени, че стандартите при даването на заеми ерозират в битката за пазарен дял, регулаторите въведоха ограничения за по-рисковите кредити. Това направи получаването на финансиране по-трудно, особено за инвеститорите, които движат пазара.

Цените на жилищата в Сидни вече са вторите най-високи в света в съотношение с доходите.

Цените на имотите в Сан Франциско са полудели. И къща от 80 кв. м се продава за $2,5 милиона (СНИМКИ)

Цените на имотите в Сан Франциско са полудели. И къща от 80 кв. м се продава за $2,5 милиона (СНИМКИ)

Вижте как изглежда тя в нашата галерия

Купувачите в Манхатън подбират

Продажбите на жилища в най-скъпата част на Ню Йорк намаляват три поредни тримесечия, което позволява на купувачите да подбират, тъй като изборът се увеличава - както и страховете, че цените са подскочили твърде бързо и твърде високо.

Има почти 7 000 апартамента на пазара в края на второто тримесечие, 11% повече, отколкото година по-рано. Продажбите намаляха със 17% до едва 2 600 за периода. А строителите продължават да изкарват нови луксозни имоти на пазара: очаква се 4 600 нови апартамент да бъдат пуснати за продажба през тази година.

Така средната цена, на която се продава жилище там, намалява със 7,5% до $1,1 милиона.

Цените на имотите в София най-високи от девет години

Цените на имотите в София най-високи от девет години

Ще се повишават ли още?

Червена лампа в Торонто

Торонто показва, че цените на жилищата могат бързо да се върнат на високи нива след спад. Скоро обаче може да се появи проблем заради ескалиращото търговско напрежение със САЩ и възможността за ново повишаване на лихвите.

Търсенето продължава да надвишава предлагането - въпреки усилията на правителството да се справи със спекулативните покупки.