Ако сте решили да си купувате недвижим имот в момента, то може да бъдете сериозно обезкуражен от един факт. Цените на имотите в големите градове на страната и столицата поскъпнаха с близо 30% само през последните три години.

Всъщност, ако се обърнем към статистиката, имотите са най-скъпи от близо девет години насам, като уверено се насочват към исторически най-високите си стойности отпреди кризата. И това не е изненадващо.

На много имотни пазари в Европа, жилищата вече преминаха пиковите си стойности от преди финансовата криза през 2008-ма година, която тръгна от САЩ, но в последствие се прехвърли и в Европа.

Какво предопредели поскъпването на имотите последните три години?

Силното търсене, в среда на относително ограничено предлагане, не само изпрати цените на имотите нагоре през последните три години, но отново върна доминацията на продавачите.

Няколко са факторите, които предопределиха добрата среда за имотите. На първо място, колкото и странно да Ви изглежда, като фактор номер едно, аз бих посочил фалита на КТБ.

Голяма част от спестителите загубиха вяра в банките и след като депозитите във фалиралата банка им бяха възстановени, започнаха да търсят други инвестиционни алтернативи. И каква по-добра алтернатива от недвижимите имоти? Най-достъпната и разбираема инвестиция за българите.

В допълнение, цените на имотите бяха при относително добри нива и все още не се бяха повишили кой знае колко от най-ниските си стойности от 2012-2013-та година.

Рекордно ниските лихви пък, както по депозитите, така и по кредити, допълнително стимулираха, както потенциалните купувачи да прибегнат към покупка, така и предприемачите да размразят проектите си, "замразени" по време на финансовата криза.

Всяко четвърто жилище в София стои празно

Всяко четвърто жилище в София стои празно

За цялата страна делът е още по-висок

Повишението на наемите на имотите, следствие от ръста на реалните доходи в столицата и останалите големи градове, бяха друга причина, която караха все повече хора да поглеждат към покупка на имот. И това допълнително оказа натиск върху цените.

Ето как изглежда графиката на цените на недвижимите имоти, според един от водещите сайтове за оферти за недвижими имоти - imot.bg.

Както се вижда, цената на квадратен метър на трите основни типа имоти в София са при най-високите си стойности от 2009-та година насам, или малко след намирането на пик при този род цени през 2007-ма.

Къде са най-търсените жилища в София и колко струват?

Къде са най-търсените жилища в София и колко струват?

Пазарът на имоти в столицата расте с двуцифрени темпове само за година

Най-скъпи в момента, въз основа на офертните продажни цени, са едностайните имоти със средна цена в София от 878 евро. За сравнение, по време на имотния пик, те достигнаха исторически връх от 1037 евро. Или трябва да поскъпнат с още 15%, за да стигнат до най-високата стойност в историята си.

При ниво от 877 евро за кв. м. средна цена, тристайните са втория най-скъп клас имоти. Тристайните обаче, са далеч по-близо до най-високата си цена от 2007-ма, която е при ниво от 939 евро, или само на 7% над текущите им нива (въз основа на статистиката на офертните цени).

При ниво от 862 евро за квадратен метър, двустайните имоти в София са на 14% от най-високата си стойност.

В заключение можем да обобщим следното. Близостта на цените на недвижимите имоти до исторически най-високите им стойности означава, че напълно е възможно в следващите една-две години, да видим тяхното достигане и регистриране на нови рекордни стойности.

Едва ли обаче, можем да очакваме цените на имотите да продължат да растат с темповете, с които се повишаваха през последните три години (от по над 10% на година). Защото ако това се случи (за един по-дълъг период от няколко години), рискуваме имотите да станат прекалено недостъпни, което в среда на повишение на лихвите в Европа да създаде предпоставки за нов "имотен балон"!