Пазарът на недвижими имоти не се срина през 2020 г. въпреки кризата. През третото тримесечие продажбите на луксозни жилища в Манхатън са намалели с 46,7% в сравнение със същия период на 2019 г., според доклад на агенция за недвижими имоти, но за сметка на това продажбите на луксозни жилища в Палм Бийч и на еднофамилни къщи от висок клас в Лос Анджелис са се увеличили съответно с 87,5% и 33,5%, показват цифрите.

Кои бяха най-големите сделки с недвижими имоти през 2020:

7. Белият дом на Кенеди в Палм Бийч, Флорида - 70 милиона долара

Имение в Палм Бийч, което преди е било собственост на семейство Кенеди и е използвано от президента Джон Ф. Кенеди като зимна резиденция е продадено за 70 милиона долара през юни на строител на недвижими имоти. Имотът е в средиземноморски стил с площ над 15 000 квадратни метра.

6. Waterfront Florida Estate в Палм Бийч, Флорида - 71,85 милиона долара

Финансистът и предприемач Роб Е. Търнър и съпругата му Лидия Търнър са продали крайбрежния си имот в Палм Бийч за 71,85 милиона долара още през юни.

Той в духа на 30-те години и е проектиран от покойния Джон Л. Волк, виден архитект. Самоличността на купувача не е ясна. Но е ясно, че семейство Търнар са купили имота за 27 милиона долар три години по-рано.

5. Trousdale Estates Duo в Лос Анджелис, Калифорния - 75,5 милиона долара

Компания, свързана със семейството на тайванския милиардер Тери Гоу е платила 75,5 милиона долара за две съседни жилища в скъпия район Trousdale Estates в Лос Анджелис през януари, според запознати със сделката. Купувачът може да комбинира имотите в един от най-големите частни комплекси в Холивуд Хилс. Единият от имотите има шест спални и е с площ 17 000 квадратни метра.

4. Hamptons Compound в Саутхемптън, Ню Йорк - 84 милиона долара

През март милиардерът Кен Грифин приключи сделка на стойност 84 милиона долара за закупуване на модерно имение в Хамптънс от дизайнера Келвин Клайн, според публичните регистри и запознати със сделката.

Клайн е поръчал модерната къща след закупуването на имота през 2003 г. Преди това там е имало имение, известно като Dragon Head. По-рано той е бил собственост на семейство Дю пон, след това на Джейн Холцър. 

Вторият имот е построен от канадския бизнесмен и собственик на Ванкувър Канукс Франческо Аквилини. Домът от 16 000 квадратни метра разполага с Г-образен басейн.

3. Мезонет в Ню Йорк - 99,9 милиона долара

Сделката е за 99,9 милиона долара за мезонет в Central Park South. Транзакцията все още е третата най-скъпа, правена някога в Манхатън, според публичните регистри. Самоличността на купувача не е ясна.

Апартаментът е с четири спални се простира на около 9800 квадратни метра.

През последните месеци на годината сделките за луксозни имоти зачестяват, според доклад на Olshan Realty. "Ако кажем, че луксозният пазар на жилища процъфтява, няма да е съвсем вярно, но все пак има някакви движение", каза Бес Фрийдман, главен изпълнителен директор на агенцията за продажба на имоти от висок клас в Ню Йорк Браун Харис Стивънс. "Започнахме да връщаме инерцията си."

2. Имението на Джефри Каценберг в Бевърли Хилс, Калифорния - 125 милиона долара

През август филмовият продуцент Джефри Каценберг продаде дома си в Бевърли Хилс за 125 милиона долара на Ян Кум, един от основателите на услугата WhatsApp, според запознати.

По това време говорител на Каценберг заяви, че продажбата е в ход и че купувачът е направил предложение, на което Каценберг и съпругата му Мерилин Каценберг не могат да откажат. Те са закупили на имота за 35 милиона долара през 2009 г. Според обяви домът е около 26 000 квадратни метра.

1.Имението Уорнър в Лос Анджелис, Калифорния - 165 милиона долара

В много отношения главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос беше ключова фигура по време на пандемията. Цената на акциите на компанията му скочи рязко на фона на увеличеното търсене на онлайн пазаруване.

През април той сключи сделка за закупуване на Warner Estate, бляскавото имение от 30-те години на миналия век, проектирано за покойния президент на Warner Bros. Джак Уорнър. Той го купи от Дейвид Гефен за 165 милиона долара, поставяйки ценови рекорд за дом в Лос Анджелис. Това е била директна сделка извън пазара без да бъдат ангажирани агенти на недвижими имоти. Нито Безос, нито Гефен коментират сделката.