Милиардерът Андрю Карнеги - американски бизнесмен и филантроп, един от най-богатите предприемачи в историята е казвал, че 90% от милионерите са натрупали богатството си, инвестирайки в недвижими имоти. Въпросът сега е все още ли е така. Дали инвестирането в недвижими имоти е добра идея?

Ако питате тези 8 консултанти от The Oracles (оpгaнизaциятa, в ĸoятo ca eдни oт нaй-ycпeшнитe пpeдпpиeмaчи и изпълнитeлни диpeĸтopи), които са натрупали част от милионите си, инвестирайки в недвижими имоти, отговорът ще е определено "да", пише CNBC.

1. "Притежаването на недвижими имоти ме направи богата"

"Първият имот, който си купих, беше едно студио, защото така или иначе трябваше да живея някъде. Няколко години по-късно то удвои стойността си и така имах достатъчно пари да инвестирам 50% от тях в едностаен апартамент. След това си купих двустаен, а после и тристаен, докато не настъпи моментът да се настаня в пентхауса си с 10 стаи на Пето авеню в Ню Йорк. Купуването на това мъничко студио беше едно от най-важните решения, защото именно то ме вкара в играта."

- Барбара Коркоран, основател на компанията за недвижими имоти The Corcoran Group

2. "Жилищните имоти могат да ви генерират доходи през цялата година"

"Инвестирането в недвижими имоти е чудесна идея, ако мислите да се задържите в това начинание дълго и не ви е фиксидея бързата възвращаемост. Най-добрият ви залог е да инвестирате в жилищни имоти, които дават приходи от наем целогодишно. Просто се уверете, че сте наясно с всички такси, правни условия и бъдете готови за неочаквани разходи."

- Бетни Франкел, предприемач, филантроп, основател на Skinnygirl - компания, предлагаща храни, козметика и дрехи

3. "Правилната инвестиция ще продължи дълго време да е доходоносна"

"Винаги е добре да вложите парите си в истински, физически активи, но трябва да е ясно, че не всички недвижими имоти са добра идея. Купувам само определени видове, като цяло многостайни такива на най-добрите локации, които могат да осигурят паричен поток и имат голям потенциал за добра бъдеща оценка. Стоя далеч от районите с ниски доходи и едностайни домове. Но дори и тези активи вероятно са по-доброто място за съхранение на парите ви, отколкото да ги оставите да се обезценят, докато стоят в банката."

- Грант Кардоне, експерт продажби

Какъв е пазарът на недвижимо имущество и индустриални имоти в България?

Какъв е пазарът на недвижимо имущество и индустриални имоти в България?

Има ли недостиг на индустриални площи?

4. "Да купувате е по-умно, отколкото да наемате"

"Повечето милионери, които познавам, са направили състоянието си главно от притежанието на недвижими имоти. Те постоянно нарастват във времето и надминават останалите инвестиции. Плюс това не са толкова уязвими към краткосрочните колебания като фондовата борса. Получавате материален, използваем актив, независимо дали отдавате под наем апартамент, търговска сграда или купувате дом. А и е възможно да има и данъчни облекчения за инвестиционни имоти.

Всъщност истинското богатство се натрупва, когато купувате, в момент в който всички останали продават и обратното. Докато мнозина говорят за рецесия, пазарът е силен, с увеличаващи се цени и транзакции. В Америка наемането на едностаен апартамент може да струва 5000 долара на месец в някои квартали днес, но можете да купите къща за 1 милион долара само с 4000 долара на месец чрез ипотека. Така че защо да наемате? Добър вариант би бил да отдадете под наем апартамента си и от него да изплащате ипотеката."

- Питър Ернандес, основател на компания за недвижими имоти Teles Properties

5. "Може да получите сериозни данъчни облекчения"

"Недвижимите имоти имат невероятни данъчни облекчения. В определени ситуации не е нужно да плащате данъци върху печалбите си от тях. В Америка можете също така да получите данъчно облекчение в размер на 250 000 долара като физическо лице и 500 000 долара като семейна двойка. Част от най-заможните хора си правят колекция от имоти, както тези от коли.

В същото време все повече хора избират да наемат вместо да имат собствени домове. Може да имате рентабилен имот под наем като използвате парите от другите хора, за да покриете ипотеката, данъците и поддръжката. А със сайтовете от типа на Airbnb може да си намирате краткосрочни наематели, които да помагат за режийните ви разходи."

- Холи Паркър, основател и изпълнителен директор на компания за недвижими имоти The Holly Parker Team, част от Douglas Elliman. Реализира продажби на стойност над 8 млрд. долара

6. "Не е задължително инвестицията да ви обвързва с много пари"

"Не е нужно да се обвързвате с много пари. Може да инвестирате 10% от сумата и да използвате кредит от банката, за да платите останалата част. За разлика от фондовата борса, където много фактори са извън вашия контрол, тук инвестицията ви не може да изчезне за една нощ. Може да се възползвате от висока възвращаемост и определени данъчни облекчения. Единствените хора, които губят пари в недвижими имоти са тези, които купуват, когато цените са най-високи или са продавали в неподходящо време. Обикновено трябва да изчакате известно време, за да усетите как върви пазарът и да генерирате печалба, но ако държите на инвестицията си, ще го направите."

- Доти Херман, изпълнителен директор на Douglass Elliman, империя за посредничество в недвижимите имоти с повече от 27 милиарда долара годишни продажби

7. "Недвижимите имоти предлагат неограничени възможности"

"При недвижими имоти имате повече възможности, отколкото при други видове инвестиции. Ако инвестирате в акции, облигации вашият успех зависи от много фактори, които са извън контрола ви. Имотите могат да бъдат рефинансирани и резонирани. Можете да живеете в тях или да ги отдавате под наем. Гъвкавостта, която предлагат е една от причините много хора да забогатяват от подобен тип инвестиции".

- Даниел Лесняк, основател на компания за недвижими имоти Orange Line Living, съосновател на коучинг бизнеса с недвижими имоти HyperFast Agent

8. "Хората винаги ще имат нужда от дом, в който да живеят"

"Винаги ще има хора, които имат нужда от жилище. Новите апартаменти, които се строят, са доказателство за нарастващия пазар на недвижими имоти. Предлагането следва търсенето, а то продължава да нараства. В момента расте особено пазарът на многостайни апартаменти. Те са по-търсени и от къщите."

- Робърт Мартинес, основател и изпълнителен директор на Rockstar Capital, компания за инвестиции в недвижими имоти с активи от над 330 милиона долара

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

Всеки се опитва да продава все по-скъпо. Но дали ръстът на цените не приключи?