Когато кметът на Ню Йорк Бил де Бласио предложи противоречивия си "данък върху именията", агентите по недвижими имоти предупредиха, че това може да окаже негативен ефект върху пазара на недвижимо имущество. Въпреки това идеята на градоначалника беше приета и резултатите от нея вече са видими.

Всъщност данък върху продажбите на имоти съществуваше и преди реформата на де Бласио. "Трансферният данък" беше плосък налог от 1% от стойността на сделката, а това, което кметът промени, беше въвеждането на прогресивната ставка, благодарение на която при продажбата на имот за 5 млн. долара градът иззема 112 500 долара - повече от два пъти от данъка по-рано.

Колко струва хубавата гледка от прозореца в Ню Йорк? В този случай $11 милиона

Колко струва хубавата гледка от прозореца в Ню Йорк? В този случай $11 милиона

Собственици на жилища платили сумата на строител, за да не построи висока сграда до тяхната

Въпреки че на този пазар средната класа закупува имоти за средно между 2 и 3 млн. долара, те не изглеждат твърде склонни да плащат новите ставки, въведени от градската управа. Нещо повече, промяната в налога идва на фона на налагането на лимит върху някои данъчни облекчения на федерално равнище.

Ефектите от тези два фактора, най-вече от увеличения "данък върху именията", вече се виждат в града, в който така или иначе равнището на регулациите е едно от най-високите в целия САЩ. Всъщност се оказва, че цените на някои от търсените квартали на Ню Йорк вече са в състояние на свободно падане.

Ню Йорк скоро ще има нова най-висока сграда. И жилищата в нея ще струват милиони долари

Ню Йорк скоро ще има нова най-висока сграда. И жилищата в нея ще струват милиони долари

Central Park Tower трябва да е готова през 2020 година

Един пример за това е Трайбека, който се намира в западната долна част на Манхатън. През третото тримесечие там цените, изключващи новопостроените жилища, се сриват с почти една трета на годишна основа, предаде Bloomberg, като в момента според данните на сайта за недвижими имоти StreetEasy там медианната цена е 2,25 млн. долара.

По-умерен, макар все пак висок, е спадът на стойността на вече използваните жилища и в Грийнуич вилидж, Челси, както и в горната западната част на града и в Сохо. Цените на имотите в първите два квартала са изгубили по 15% от стойността си спрямо третото тримесечие на 2018 г., докато във вторите два - с по 14%.

Джеф Безос купува 3 имота в Ню Йорк за $80 милиона без да вдига шум

Джеф Безос купува 3 имота в Ню Йорк за $80 милиона без да вдига шум

Не е изключено те да предхождат разширяване на бизнеса на Amazon в града

Тези данни са пряко свързани с продажбите. Например в Астория те спадат относително леко, благодарение на което цените на жилищата се задържат без сериозна промяна, но в Трайбека през третото тримесечие продажбите се сриват. Същевременно данните на платформата за оценка на недвижими имоти Zillow и Goldman Sachs показват интересна тенденция - делът на жилищата в Манхатън, чиято продажна цена е била понижена, расте постоянно.

Снимка 449564

Темпът на това покачване съвпада с увеличаването на имотите, обявени за продажба в квартала. "Не е необходима докторска степен по икономика, за да е ясно какво се случва, когато листванията - т.е. предлагането - се увеличава, докато търсенето, както на местните потребители, така и на чуждестранните, се понижава", отбелязват иронично от ZeroHedge.

Снимка 449565