Amazon може и да не инвестира в нова централа в Ню Йорк, но Безос е фокусиран върху купуването на големи имоти в града.

Главният изпълнителен директор на най-големия онлайн търговец Amazon купува три апартамента в сграда в Манхатън на 212 Fifth Ave с обща стойност 80 милиона долара. Ако имотите, включващи луксозен апартамент на последния етаж и две жилища под него се обединят, новата собственост на Безос би имала 12 спални и площ от над 1 600 квадратни метра, пише Fortune.

Купуването на луксозни апартаменти от Кен Грифин за 238 милиона долара по-рано не е знак, че пазарът на скъпи имоти се разраства според брокера Дона Олшан.

"Единственото нещо, за което сделката говори е, че най-богатият човек в света купува това, което иска. Ако си супер богат, и имаш интерес към културата, трябва да притежаваш имот в Ню Йорк", допълва Олшан.

Империята на Джеф Безос - всичко, което притежава най-богатият човек в света

Империята на Джеф Безос - всичко, което притежава най-богатият човек в света

Какво ще стане с активите след развода със съпругата му Макензи?

Представители на Amazon са отказали коментар, както и брокерите, движещи сделката.

Сградата, която Безос избира, е на 24 етажа близо до Медисън Скуеър Парк. Тя е строена през 1912 година за производствени цели. През 2016 година е преструктурирана в жилищна сграда.

Цената на апартамента на последния етаж е 58 милиона долара, а на тези под него 18,2 милиона долара и 11,3 милиона долара.

Amazon обяви миналата година, че обмисля да разположи една от двете планирани централи в квартала Queens на Лонг Айлънд Сити, но се отказа от тази сделка през февруари заради намеса на местни политици и лидери от общността.

Покупката на Безос във високотехнологичен квартал може да е знак, че компанията му иска да има по-голямо присъствие в Ню Йорк дори без официална централа.

"Може би той ще пренесе част от дейността на компанията в Манхатън и трябва да го направи. Няма да стои и да гледа как Google продължава да купува работни помещения и да назначава всички ценни кадри в района", казва Дона.