Подготвя се актуализация на цените на общинските жилища в София, съобщава БНТ.

В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде закупен за между 20 и 40 000 лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години.

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да се доближат до пазарните стойности на останалите имоти.

Председателят на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет арх. Ивайло Петков посочи, че към ноември има около 1240 желаещи да закупят такова жилище.

Сделките с имоти в София пораснаха с 20%

Сделките с имоти в София пораснаха с 20%

Отчита се леко забавяне спрямо предходното тримесечие, но на годишна база ръстът е ясно изразен

Той обясни, че колко ще бъдат повишени цените, ще реши работната група на СОС. Преди последното заседание на комисията съм предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група и това ще бъде колективно решение, като идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София, подчерта Петков.

Той увери, че механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани.

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Фалити в бранша не са изключени, предупреждават експерти

По думи на архитекта засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище.

Общинските жилища в столицата са малко над 9000, а работната група в общинския съвет ще започне работа още в началото на януари.