През последните дни много големи имотни предприемачи в Китай отчитат по-ниски нива на продажби за септември, като много от тях сочат за спад от над 20% или 30% на годишна база. Странното е, че обикновено това е един от най-силните периоди на продажби на имоти през годината.

Ако се запази резкият спад, може да има сериозни икономически последици. Недвижимите имоти играят огромна роля в икономиката на Китай през последните години. Голяма част от богатството на китайските семейства е свързано с имотни инвестиции, пише Mansion Global, цитирайки анализ на The Wall Street Journal.

Забавените продажби могат потенциално да навредят на растежа и заетостта.

Строителни предприемачи като China Evergrande се опитват да се приспособят към поредицата от промени, включително правилата, наречени "трите червени линии", въведени миналата година, за да ограничат растежа на дълга на финансово по-слабите компании, както и ограничението на кредитите на банките.

Китайската Evergrande все още не изплаща дълговете си

Китайската Evergrande все още не изплаща дълговете си

Днес компанията трябва да плати 148 милиона щатски долара

Някои предприемачи са пропуснали плащания на лихви, а цените на акциите и облигациите са спаднали рязко в цялата индустрия. Новината разбира се разтревожи купувачите на жилища, особено след като предприемачите продават много апартаменти на зелено.

Друга причина за забавянето на продажбите е по-строгата държавна политика по ипотечните кредити и отслабването на доверието сред купувачите на жилища. Купувачите се притесняват, че компаниите може и да не могат да завършат своите проекти, а публичните съобщения за недовършени сгради на Evergrande наливат още паника.

Големи компании за недвижими имоти като Longfor Group Holdings Ltd. и China Resources Land Ltd заявиха, че сделките за продажби през септември са с близо 33% по-малко на годишна база. China Resources Land отчита спад от близо 24%.

Според официални дании от статистиката на CRIC - консултантско звено на E-House China Enterprise Holdings Ltd продажбите на 100-те най-големи имотни предприемачи в Китай са спаднали с 36% на годишна база през септември.

Дори и по-силните играчи не бяха пощадени. Продажбите на China Vanke - най-големият предприемач в страната по пазарна стойност, отбеляза спад в продажбите с 34%.

Според агента по недвижими имоти Хуан Джун, който работи в град в южната провинция Гуандун, цените на новите жилища в центъра на града спадат с около 20% или около 346 долара средно на квадрат.

"Почти всички имотни предприемачи са предлагали отстъпки през последните два месеца", казва друг брокер.По думите му отстъпките са привлекли потенциални купувачи, но малцина са сключили сделки.

"Повечето от тях искат да изчакат и да видят дали цените ще паднат още. В Китай повечето хора предпочитат да купуват апартаменти, когато цените се покачват, а не падат."

Секторът на недвижимите имоти е важен източник на работни места в Китай. Около 18% от 285 милиона служители мигранти в Китай имат доходи и преживяват от работа, свързана със строителството през 2020 г., според Националното статистическо бюро на Китай. Междувременно местните власти разчитат именно на продажбата на земя, което им докарва около една трета от приходите, които получават.

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Задълженията на компанията са за 305 милиарда долара

Пазарът на жилищни недвижими имоти в Китай и строителната дейност и услуги, представляват около 23% от брутния вътрешен продукт през 2018 г., според Goldman Sachs.

Според изчисления на икономистите на банката 15% спад в продажбите на земя и 5% спад в продажбите на имоти и жилищата ще свалят 1,4% от БВП на Китай през следващата година. А според най-неприятния сценарий - 30% спад в продажбите на земя и 10% спад в продажбите на имоти от тази до следващата година, могат да потиснат растежа на БВП с цели 4,1%.