Потъналата в дългове и изправена пред фалит китайска компания Evergrande изглежда ще пропусне третия кръг от изплащането на облигации, предава Reuters. Според експертните коментари - стената от задължения за изплащане на дълг става все по-голяма и непробиваема.

Общо 38,8 милиарда щатски долара офшорни облигации, емитирани от 40 китайски разработчици, ще бъдат падежирани от октомври до края на 2022-ра година, според брокерската агенция CGS-CIMB. Следващият дълг от 6,2 милиарда долара плащания ще дойде през януари.

Крайният срок за изплащане от страна на Evergrande от 148 милиона долара е днес, но притежателите на облигации не са получили нищо до края на азиатската търговия в понеделник.

В очакване на "голяма транзакция": Спряха търговията с акциите на Evergrande

В очакване на "голяма транзакция": Спряха търговията с акциите на Evergrande

Конкурентна компания вероятно ще придобие мажоритарен дял в подразделение на закъсалия гигант

Пазарите очакват компанията отново да пропусне плащания, така както стана с две други очаквани плащания през септември.

Пазарите на китайски облигации с висока доходност бяха насочени за пореден път към други компании от имотния сектор в Китай. Растат опасенията на инвеститорите от бързо разпространяваща се зараза в сектора на страната, който генерира 5 трилиона долара печалба и движи значителна част от китайската икономика.

Същевременно, акциите на дъщерната компания на Evergrande за електрическите автомобили скочиха с над 10%, след заръката си да започнат производството на електромобили от догодина.