Evergrande - огромната китайска империя за недвижими имоти е пред колапс, а богатството на председателят й Хуeй Ка Йен се топи с минути. Това не е първият момент на трудност, пред който се изправя Йен. Разликата обаче е, че сега той не може да разчита на помощ от своите приятели магнати и на подкрепата на местното правителство, пише Bloomberg.

Задълженията му са за 305 милиарда долара, цените на активите на компанията се сринаха значително.

Все още не ясно какво ще се случи от тук нататък и дали той ще запази собствеността върху своята империя. Някои ръководители на фалирали компании в Китай имат незавидни съдби - от арест до екзекуция.

Империята на Хуей всъщност е от най-големите жертви на усилията на президента Си Дзинпин да ограничи огромните задължения на големи конгломерати и да намали рисковете на пазара на жилища. Evergrande и свързаните с империята компании биват създадени чрез комбинация от емитиране на дългове в долари, продажби на акции, банкови заеми и сенчесто финансиране.

Междувременно доскорошните съдружници вече губят търпение. China Estates Holdings Ltd. на имотния магнат и партньор Джоузеф Лау продава акции на Evergrande и обяви, че дори може да продаде целия си дял.

Липсата на подкрепа за Хуей от Пекин и спадът на неговото богатство му с 15 милиарда долара тази година, го принудиха да ускори усилията си за спасяването на империята, като например продажба на дялове в някои активи на Evergrande. Той продаде мажоритарен дял в звеното за услуги в сектора на недвижимите имоти на друга строителна компания.

Житейски път и кариера

Хуей е роден в провинция Хенан през 1958 г. Отгледан от баба си и баща си в бедност, образованието му осигурява бягство от трудния живот, който го вероятно го очаквал. Хуей завършва Института за наука и технологии в Ухан през 1982 г. По-късно работи в стоманодобивна компания, но напускапрез 1992 г., за да започне работа в областта на недвижимите имоти.

Китайската Evergrande все още не изплаща дълговете си

Китайската Evergrande все още не изплаща дълговете си

Днес компанията трябва да плати 148 милиона щатски долара

Той основава Evergrande през 1996 г. в южния град Гуанджоу, а през следващите десетилетия гради огромната компания, която контролира земя с площ пет пъти по-голяма от Манхатън. Освен това Хуей натрупва дялове във футболни и волейболни отбори, компания за бутилирана вода и други. Той дори казва, че ще засенчи Илън Мъск с "новата най-мощната енергийна автомобилна компания в света".

Личното богатство на Хуей достига 42 милиарда долара през 2017 г. Мажоритарно участие в Evergrande му осигурява 8 милиарда долара от 2011 г. насам, според Bloomberg.

Той е единственият шеф на компания, който притежава къща за 100 милиона долара в хълмовете над остров Хонконг.

През 2018 г. Хуей попада в официален списък на 100-те изключителни предприемачи. Той се гордее и не веднъж е споменавал за милионите работни места, създадени от компанията, и милиардите платени данъци. Освен това е и филантроп и оглавява китайската класация на Forbes за благотворителни дарения.

Evergrande продава дял в местна банка срещу $1,5 млрд.

Evergrande продава дял в местна банка срещу $1,5 млрд.

Строителният предприемач трябва да плати $47,5 млн. днес

Препятствия

Междувременно обаче тревогите за размера на дълговете на компанията, които до 2018 г. бяха набъбнали до над 100 милиарда. долара, растат. През 2018 година централната банка на Китай посочи Evergrande като компания с потенциал да създаде системни рискове за финансовата система, наред с компании като HNA Group, Tomorrow Holding и Fosun International.

Хуей се обръща към приятели и корпоративни връзки, за да покрие дълговете си.

Компаниите му сключват сделки за близо 3,6 милиарда долара от 2018 г. с империите за недвижими имоти, управлявани от трима други китайски магнати, като Лау от Chinese Estates. Сред инвестициите, направени от тях бяха закупуването на дялове в подразделенията за електрически автомобили и услуги на Хуей и други.

Регулаторите обаче не се отказват. Сенчестото финансиране, което представлява почти една трета от дълга на Evergrande през 2019 г. - спря, а непрозрачните заеми чрез съвместни предприятия бяха анализирани и регулаторите предотвратиха нови заеми с политиката си за "три червени линии" за ограничаване на задлъжнялостта.

Мерките доведоха до криза с ликвидността на Хуей през 2020 г. Тогава той остава с дългове към инвеститори за 20 милиарда долара след неуспешен опит за листване на подразделение на Evergrande.

Междувременно започват да се появяват спорове с доставчици за неплатени сметки на компанията. Някои от тях настояват за замразяване на активи, други спрират работа по строежите.

Хуей бива съветван да разреши дълговите проблеми на компанията си възможно най-бързо, защото няма много знаци, че Пекин ще помогне.

"Спасяването на Evergrande създава морален риск, увеличава вероятността от натрупването на твърде големи дългове като Evergrande и подкопава усилията на президента за насърчаване на общия просперитет",обяснява Доналд Лоу, директор на Института за изследване на нововъзникващите пазари към Хонконгския университет за наука и технологии.

В търсене на средства Хуей се опитва да засилва продажбите на активи и да се разплати с всички кредитори на компанията - от дребни инвеститори до купувачи на жилища с предплатени депозити за апартаменти.

Миналия месец Evergrande се споразумя да продаде част от дяловете си в китайска банка на местното правителство. Според S&P Global Ratings това е стъпка към решаване на кризата с ликвидността на компанията.

Компанията договори и продажбата на дял от 51% от звеното за услуги за имоти на Hopson Development Holdings Ltd.

Дори и Хуей да успее да намери изход, неговата империя вероятно ще изглежда много по-различно. Акциите на компанията са поевтинели с 80% тази година, а доларовите ѝ облигации са на рекордно ниски нива.

Акциите на дъщерната компания за електромобили на Evergrande също се сринаха

Акциите на дъщерната компания за електромобили на Evergrande също се сринаха

Спадът е с цели 26%