Закъсалият китайски строителен предприемач Evergrande планира да получи около $1,5 млрд. от продажбата на миноритарен дял в китайска банка на държавно предприятие - индикация, че властите в страната все пак предприемат мерки, за да ограничат потенциалните щети от финансовото затруднение на гиганта, пише The Wall Street Journal.

Подразделение на Evergrande постигна сделка за продажбата на почти 20% от Shengjing Bank Co. на компания, чиито собственици включват местния клон на китайската държавна Assets Supervision and Administration Commission, както и местните и провинциалните власти.

Evergrande притежава 34,5% от регионалната търговска банка. След продажбата, която трябва да получи одобрение от регулаторите, делът ѝ ще намалее до 14,6%.

Evergrande, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, изпитва проблеми през последните месеци да набере свежи средства, за да покрие задълженията си. Към края на юни компанията има задължения в размер на $304 млрд. Миналата седмица тя не успя да покрие плащане по облигациите си, а днес е изправена пред още едно плащане в размер на $47,5 млн.

Строителните работи в редица обекти на компанията са спрени, а Evergrande плаща на някои от доставчиците си с недовършени апартаменти.