През първите шестмесеца на 2018 година цените на имотите отчитат ръст от 15% спрямо първото шестмесечие на предходната година, като най-високи са те в района на Докторския паметник и централната част на София. В тази част на столицата средните цени за продажба на имот варират между 2000 и 2400 евро на квадратен метър. Това показва анализ на компанията Unique Estates за първата половина на 2018 година.

"В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в някои райони като "Драгалевци", "Изток" и "Младост", посочват експертите.

Ефект върху развитието на наемния пазар в столицата оказва т.нар. сегмент на кратките наеми, като през първите шест месеца на годината се наблюдава нараснал интерес към Airbnbуслугите.

"Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 - 650 евро, а за такъв с две спални - 1200 евро. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара", се казва в анализа.

Тенденции на пазара

Като цяло експертите отчитат повишен интерес към пазара на луксозни имоти, но въпреки него се забелязва спад на наемите и продажбите заради високите цени.

"Въпреки общото икономическо оживление и ръста в доходите и кредитирането в България, пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите 6 месеца на 2018 г. Макар да се наблюдава увеличение от 30% в запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки, заради бързото покачване на цените на пазара", се обяснява в анализа.

Заради нарастването на цените също така има спад в интереса към инвестиционни и спекулативни сделки. В същото време обаче се запазва търсенето на имоти за жилищни нужди.

"Заради високите цени на пазара, активността при имотите в ниския ценови клас - между 150 000 и 300 000 евро - бележи спад. Към тази категория се отнасят предимно апартаменти извън централните столични райони или по-малки жилища в центъра на София. Статистиката показва, че офертните цени на подобен тип жилища често достигат 2300 - 3000 евро/кв.м през последните месеци, което значително пречи на сключването на сделки", твърдят специалистите.

"Подобни цени категорично не се приемат от купувачите и консултантите на недвижими имоти. Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 година не надхвърляха 1500 евро, вече се предлагат за 2000 евро/кв.м. Осъществяването на подобни сделки е трудно, най-вече поради липсата на качествена поддръжка на предлаганите имоти", коментира оперативният директор на Unique Estates Светослава Георгиева.

Търсене и предлагане

Въпреки цялостния спад в активността на пазара на луксозни имоти, през първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент - над 500 000 евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето, поради липсата на качествено строителство.

Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за конструиране на еднофамилни къщи.

Сделките, които се осъществяват в този район най-често, варират между 100 000 и 150 000 евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, "Драгалевци", "Симеоново" и старата част на "Бояна". Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.