Рекорден брой жилищни имоти са продадени на чужденци в Турция от януари до август тази година. Това показват статистически данни за пазара на недвижими имоти, който се възстановява от последиците от пандемията на коронавирус.

Купувачите от западните страни проявяват голям интерес. Около 30 849 жилища са продадени на чужденци през първите осем месеца, което представлява 47,6% увеличение на годишна база, показват данните на Турския статистически институт (TurkStat), цитирани от Daily Sabah.

Продажбите следват възходяща тенденция през по-голямата част от годината, с изключение на кратко прекъсване през май, след като правителството наложи тежко, но кратко блокиране заради нарастващите случаи на COVID-19. Всички мерки бяха отменени през юни.

През май беше беше отчетено най-ниското ниво на продажби за тази година, а продажбите на чужденци възлизаха само на 1776 жилища. През юли и август продажбите започнаха да се възстановяват.

В Истанбул са са продали най-много имоти на чужденци- 14 788 жилища, следван от южния курорт Анталия с 5 897 единици, столицата Анкара с 1 988, Мерсин с 1410 жилища и Ялова с 939 броя.

Най-многобройните чуждестранни купувачи са от Ирак. Те са закупили 4631 имота от януари до август, следвани от иранците с 4600, руснаците с 2575 жилища, афганистанците с 1819 и германците с 1186.

Общите продажби на жилища в Турция обаче отбелязаха спад от 21,7% до 801 995 единици през първите осем месеца.

"Сектора на недвижими имоти в страната се счита за безопасно убежище и винаги е привличал инвестиции. Чуждестранните инвеститори все още виждат Турция като сигурно убежище ", смятат хора от бранша.