Средната цена на жилище в Обединеното кралство скочи с 1,1% през март до рекордно високата стойност от 254 606 британски лири на фона на големия интерес от страна на купувачите.

Последните данни за пазара на Halifax показват, че от март 2020 г. досега цените на жилищата са се повишили с 6,5%, или 15 430 паунда. Месечният ръст е първият от ноември, пише The Guardian.

В началото на март министърът на финансите Риши Сунак на Великобритания обяви, че удължава ваксинацията в Англия и Северна Ирландия, която трябваше да приключи в края на месеца. На 3 март Сунак удължи временното данъчно облекчение за купувачи и обяви нова програма за гарантиране на ипотечните кредити за купувачите на първо жилище.

Данъчното облекчение беше въведено през миналата година, за да противодейства на удара от коронавируса върху британската икономика. Търсенето на по-големи жилища от много семейства се покачи заради мерките за социална дистанция и това също допринесе за мини бума на жилищния пазар.

Явно е, че британският имотен пазар процъфтява през последните месеци. На този фон обаче данни на Nationwide Building Society, публикувани преди дни показват, че цените са намалели с 0,2% през март спрямо февруари до средно 232 134 паунда. Те са нараснали с 5,7% спрямо година по-рано. Икономисти очакваха ръст от 0,4% за месеца.