Три банки в момента преговарят за осигуряването на финансови средства за мащабния проект „Софийски Акрополис", пише в. Пари.

Както бяха съобщили от инвеститора на проекта - литовската компания VP Group миналата година, най-вероятно нито една наша банка няма да може да финансира самостоятелно проекта, който е на обща стойност половин милиард евро.

За това най-вероятно ще се прибегне към консорциум от банки, които да осигурят финансиране само за част от стойността, а останалата сума да бъде осигурена чрез собствени средства.

Към момента от бизнес медията съобщават, че литовския инвеститор търси кредит в размер на 150 млн. евро, за да започне първата фаза на проекта, който по план трябва да се реализира в периода между 2007 и 2009 г.

За първата фаза по проекта ще са нужни общо над 227 млн. евро, като за останалите 77 млн. евро компанията от Литва ще използва собствени средства.

Припомняме, че според предварителните прогнози на компанията целият комплекс е планиран да бъде завършен през 2012 г.

Проектът „Софийски акрополис" планира да изгради „град" в града, като включва построяването на мултуфинксионален комплекс с бизнес офиси, жилищни сгради, търговско-развлекателен комплекс, хипермаркет, магазини, кина, боулинг зали, ресторанти, както и други средства за почивка и пазаруване.

Комплексът ще се намира в столичния квартал „Красно село" на територията на бившия завод "Балканкар - 6-ти Септември". Ще бъдат осигурени повече от 1500 работни места.