Сицилианският град Тройна пуска обява за продажба на десетки изоставени домове в центъра на града за цена по-малко от тази на едно еспресо -1 евро. Местните власти толкова искат да привлекат нови жители в града, че дори предлагат да помогнат за разходите за обновяване на имотите на тази купувачи, които се съгласят да пребивават там.

Кметът Себастиано Фабио се надява схемата, която стартира в края на ноември, да вдъхне нов живот в историческия център на града. Районът опустява през последните няколко десетилетия защото много хора, и се местя в по-модерни къщи около Тройна, или напускат града. Модерните и ярко боядисани къщи в Трoйна са в голям контраст с по-старите, рушащи се жилища с ръждясали балкони и тераси, пише CNN.

Въпреки, че международните пътувания понастоящем са ограничени поради продължаващата пандемия, заинтересованите купувачи могат да разгледат наличните имоти на сайта и да изпратят проект за обновяване на имота.

В момента проектът работи на принципа "първи дошъл, първи обслужен". Ако обаче търсенето се увеличи, кметството ще избира купувачите въз основа на качеството на техните планове за обновяване на имотите.

Тези, които изберат да закупят някой от наличните имоти, трябва да се съгласят със няколко е условия. Трябва да внесат гаранция за депозит от 5000 евро, която ще им бъде върната след приключване на ремонтните дейности.

План за ремонт на къщите може да бъде представен до една година след покупката, а работата може да започне две години след като купувачът придобие имота. Ремонтните дейности трябва да приключат до три години след покупката.

Тези, които изберат да закупят жилище от едно евро, могат да получат до 15 000 евро за обновяването на имотите, както и още 10 000 евро за енергийна ефективност.

Ако все пак купувачът не иска да се занимава с ремонтиране на порутен имот, но иска да бъде постоянен жител на Тройна, има и друга опция - властите са готови да ви предоставят до 8 000 евро за закупуване на дом, за който не се изисква обновяване.

"Често се случва, че купувачи да дойдат с желанието да купят имот за едно евро, но в крайна сметка да се договорят за а реновирани къщи, които започват от 10 000 евро", казват властите.

Благодарение на относително ниските цени на местните недвижими имоти, няколко нови жители са се сдобили с имоти за около 5000 евро тук.

Има много предимства при закупуването на дом в Тройна. Освен че новите собственици имат право на безплатна детска градина за децата си, както и безплатен училищен автобус, те не са длъжни да плащат данъци върху имуществото в продължение на три години.

Районът, в който са обявите за къщите, е на около 500 метра от по-новите, и по-населените райони на града, но все пак има още има няколко магазина и барове за малкото жители, които живеят в центъра, където са обявите за къщите.

Градът е разположен насред 4000 хектара гора с езеро и бистри потоци, идеални за конна езда и разходки.

През лятото в града има класически театрални представления, както и живописни занаятчийски панаири с ръчно изработени барабани, предмети от ковано желязо и везба.