Средната цена на апартаменти в Румъния спадна с 1,7% до 1367 евро на квадратен метър през април, след 1,8% ръст през месец по-рано, пише Romania Insider.

Това не важи обаче за големите градове като Букурещ, където средните цени на апартаментите се увеличиха с 2% до 1,395 евро на кв.м през април след значителния спад от 3,8% през март.

Онлайн платформата за недвижими имоти Imobiliare.ro съставя ценови индекс всеки месец въз основа на средните цени, посочени от собствениците, които пускат апартаментите си в продажба.

Имотният пазар в Румъния е заплашен от обезценяването на леята

Имотният пазар в Румъния е заплашен от обезценяването на леята

За това предупреждават от Colliers International

Очакванията на собствениците се увеличават през април и в двата пазарни сегмента: цената на имотите в стари жилищни блокове се увеличи с 0,9% до 1,382 евро на кв.м, докато в новопостроените жилищни сгради, апартаментите отбелязват ръст на цените от 2,5% до 1,451 евро на кв.м.

В град Клуж-Напока, който се счита за неофициална столица Трансилванския регион, средната цена на апартаментите се увеличава с 1,5% до 1826 евро на кв.м през април.

Морският град Констанца е единственият голям регионален център, в който цената на апартаментите, предлагани за продажба, отбеляза спад през миналия месец. Той се изчислява на -1,4% до 1,229 евро на кв.м.