Румънският пазар на недвижими имоти може да бъде засегнат тази година от потенциалното обезценяване на румънската валута, заради от пандемията от коронавирус, според консултантската компания за недвижими имоти Colliers International.

Амортизацията на румънската валута досега е незначителна - малко над 1% спрямо еврото през последните няколко месеца - в сравнение с други страни в региона, като Полша, Чехия или Унгария, където националните валути са с до 10% по-слаби спрямо еврото, предава Romania Insider.

Ако се случи същото с румънската валута, разходите за наем на имот биха нараснали значително, което води до 25 000 евро допълнителни разходи годишно за премиум офис площи от 1000 кв.м в Букурещ, с включени такси за обслужване, изчисляват консултантите от Colliers.

При такъв екстремен сценарий от 10% обезценяване на валутата, спрямо еврото, разходите за недвижими имоти биха се увеличили с еквивалента на 25 евро на квадратен метър годишно, което е значително увеличение на цените, особено в настоящия контекст.

"На теория това би трябвало да се покрива единствено от наемателя, но извънредните обстоятелства на пазара означават, че наемодателите, особено от сегментите на дребно и офисите, може да не са в положение за преговори ", казва Силвиу Поп, от компанията Colliers International.

Работата по проекти за офиси за недвижими имоти в Букурещ продължава, макар и с по-бавни темпове.

Могат да се установят нови видове разпределение на тежестта между наемодателите и наемателите. Наемодателите могат да обмислят краткосрочни периоди без наем, които обикновено се добавят в края на лизинговия договор. В замяна може да се очаква наемателите да увеличат продължителността договора, според Colliers.