Цените на апартаментите в по-големите градове на Румъния продължиха да се покачват и през тази година с двуцифрени темпове на растеж в Брашов, Букурещ или Клуж-Напока.

По данни на Imobiliare.ro цените на апартаментите са се увеличили с 18% на годишна база в Брашов, 11% в Букурещ, 10% в Клуж-Напока или 8,7% в Тимишоара към май, според Ziarul Financiar.

Цените на ваканционните имоти са с 20% по-ниски от тези в София. Покупката им става приоритет за българите

Цените на ваканционните имоти са с 20% по-ниски от тези в София. Покупката им става приоритет за българите

Една от причините е покачването в цените на ваканциите в хотелите и местата за настаняване с краткосрочен наем

При новите апартаменти в Букурещ цените, чиято средна цена е 1 875 евро/кв.м, са били с 16% по-високи през май 2024 г. в сравнение с май 2023 г.

Средната стойност на апартаментите в Букурещ се покачи до рекордните 1 723 евро/кв.м, което представлява годишен ръст от над 11%, пише Romania Insider. И в сегмента на апартаментите на вторичния пазар имаше ръст, като те достигнаха цени от 1 705 евро/кв.м.

Клуж-Напока остава най-скъпият град в страната за купувачи на жилища в кооперации. С ръст от 3% само за последния месец, средната заявена цена за нови жилищни имоти достигна 2 960 евро/кв.м в края на май.

През април 2023 г., 47,3% от анализаторите от на CFA, интервюирани от CFA Romania Society очакваха цените на жилищата да спаднат, а само 13% смятаха, че ще се повишат допълнително.

През април 2024 г. около 70% от същите анализатори смятат цените на жилищните имоти за надценени (73,9% през април 2023 г.), а останалите 30% смятат, че те отразяват стойността на имотите.

Все пак половината анализатори - 53% - очакват цените да се понижат, 23,5% очакват ценова стабилност, а други 23,5% смятат, че хората ще видят и по-високи цени.