Проблемите в жилищния сектор във втората най-голяма икономика в света се задълбочават. Цените на новите жилища бележат най-големия си спад на месечна база от 2015 г. насам, предава BBC, цитирайки официални данни. Новото строителство спада със 7,7 процента за периода януари-октомври спрямо миналата година.

Спадът на цените е едва 0,2 процента — но това е невиждано за Китай от февруари 2015 г. и е първият спад от март 2015 г.

По-подробните данни сочат, че цените на новите жилища в т. нар. "първо ниво" като Пекин и Шанхай растат с 5 процента през октомври на годишна база, 0,3 процентни пункта по-бавно отколкото през септември. Анализ на Goldman Sachs сочи, че цените в градовете първо и второ ниво растат, но в останалите спадат. "Само няколко града отчитат по-високи цени", казват от банката.

Жилищният пазар в страната бе разтърсен през последните месеци от кризата покрай гиганта Evergrande, както и от последващите проблеми покрай други строители. Имотният сектор отговаря за около четвърт от икономическата активност в Китай.

Банката посочва, че проблемите ясно засягат пазара: редица домакинства забавят покупките, тъй като изпитват съмнение дали закъсалите предприемачи ще успеят да завършат жилищата.

Китай бърза опасно много с разрешаването на кризата в жилищния сектор

Китай бърза опасно много с разрешаването на кризата в жилищния сектор

Пекин има причини да затегне примката около имотните гиганти, но какъв сигнал изпращат действията на властите