Цените на имотите в Гърция се устремиха към нови рекордни стойности тази година. Данъкът върху капиталовите печалби ще бъде отложен, данъкът върху добавената стойност ще остане същият до края на 2025 г.

Променя се обаче начинът на изчисляване на данъците върху недвижимите имоти. Министерството на финансите въвежда нов механизъм за оценка на недвижимите имоти, който променя и стойността на данъците върху тях. Всяка година ще се преизчислява автоматично стойността на всеки имот в зависимост това как се развива пазарът.

Разликата между търговските стойности и облагаемите ставки (известни като "обективни стойности") ще се разшири, особено в райони, където е регистрирано голямо търсене и експлозивен ръст на цените, предаде в. Kathimerini.

Цените на имотите се повишиха с над 60% от най-ниските си нива през 2017 г. Предлагането на жилища е по-малко от търсенето. По изчисления на пазара липсват най-малко 200 000 апартамента, а приоритетът на правителството е да продължи възходящата тенденция в инвестициите в недвижими имоти, дори ако това държи вратата отворена за укриване на данъци чрез покупка, продажба или строителство на имоти.

Над 10 000 имота в Гърция в капана на бюрокрацията, не могат да бъдат обявени за продажба

Над 10 000 имота в Гърция в капана на бюрокрацията, не могат да бъдат обявени за продажба

Може да отнеме четири години за уреждане на нередности и други проблеми с имотите

През последните седмици в сектора на недвижимите имоти се върти емблематичен пример за спекулативните игри днес: Парцел земя в южно предградие, който е интересен за покупка, заради проектите Elliniko, беше продаден за 4 милиона евро преди няколко седмици и сега отново се продава, само че този път цената се е повишила до 5,5 милиона евро. Обективната му стойност е определена на 1,97 милиона евро според първоначалния договор.

Според местното издание опитът за разкриване на подобни случаи чрез задължително плащане през банките няма да успее, защото огромната разлика между обективната стойност и реалната цена позволява в договора да се пише всяка сума, като разликата се плаща с куфар пари.