Около 212 000 жилища не достигат на гръцкия пазар на имоти, според проучване на Piraeus Bank. Цените продължават да се покачват. Жилищата са надценени с 14% спрямо нивото, на което би трябвало да са според макроикономическите показатели на гръцката икономика.

На този фон над 10 000 жилища, които можеха да бъдат обявени за продажба на разумни цени чрез системата за онлайн търгове, помагайки за облекчаване на проблема в страната, са блокирани от бюрократични процедури.

Те обаче капана на бюрократични процедури и съдебни действия, като десетки възражения, подадени дори след предоставяне на имот на заинтересованата страна или виртуални договори за наем от длъжници, които губят имуществото си пише Kathimerini.

Може да отнеме четири години за уреждане на нередности и други неуредени проблеми с имотите, прехвърлени на фондовете, така че те да могат да бъдат предоставени за продажба.

В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, за да се борят с ръста цените

В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, за да се борят с ръста цените

Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били използвани от години

През 2023 г. при търгове в Атика средната цена е била 1323 евро за квадратен метър.

В опит да ограничи рязкото увеличение на цените на имотите и наемите през последните години, в началото на февруари правителството обяви, че ще върне на пазара голям брой затворени имоти в Гърция.

По данни на Министерството на финансите над 650 000 имота в Гърция са необитаеми. От тях около 150 000 се намират в Атика и Солун. Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били използвани от години, или изоставени.

Сред мерките, които в момента се обсъждат са споразумения, които ще позволят на десетки хиляди затворени имоти с нерешени проблеми при планирането, държани от необслужвани фирми за управление на кредити, да излязат на пазара, пише Ekathimerini.

Междувременно в началото на годината банките и компаниите на пазара на недвижими имоти в Гърция прогнозираха леко понижение на продажните цени на жилищата за 2024 г. Прогнозите им сочат, че ралото от покачващи се цени от последните две години е към своя край.

Общото в прогнозите е, че стойностите ще продължат да нарастват, но с по-бавни темпове, докато ще има и области с по-ниско търсене, където може да се наблюдава дори малък спад на продажните цени.