Цените на имотите в Гърция продължават да се увеличават. Около 212 000 жилища не достигат на гръцкия пазар на имоти, според проучване на Piraeus Bank. Това е причината жилищата да са надценени с 14% спрямо нивото, на което би трябвало да са според макроикономическите показатели на гръцката икономика. В опит да ограничи рязкото увеличение на цените на имотите и наемите през последните години, правителството се стреми да върне на пазара голям брой затворени имоти в Гърция.

Според данни на Министерството на финансите над 650 000 имота в Гърция са необитаеми. От тях около 150 000 се намират в Атика и Солун. Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били използвани от години, или изоставени.

Сред мерките, които в момента се обсъждат са споразумения, които ще позволят на десетки хиляди затворени имоти с нерешени проблеми при планирането, държани от необслужвани фирми за управление на кредити, да излязат на пазара, пише Ekathimerini.

 За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

За 10 години над €5,5 милиарда са се влели в пазара на недвижими имоти с програмата „Златна виза“ в Гърция

99% от инвеститорите в програмата купуват имоти в страната с цел да си осигурят разрешение за пребиваване

Имотите, придобити по този начин, ще подлежат на ограничения - няма да могат да бъдат пуснати на пазара за краткосрочни наеми за известно време.

Данъчните ще извършват проверки кои са свободни и кои се отдават под наем, но без да се декларират.

Близо 2-3% от продадените имоти на годишна база са инвестиции в така наречената програма "Златна Виза". Според проучвания китайските купувачи са склонни да използват тези жилища за дългосрочен лизинг, докато израелците и ливанците по-скоро предпочитат краткосрочен лизинг. Продажбите напоследък се увеличиха в региони, където минималното изискване за златна виза от 250 000 евро е запазено, като Пирея например. Министерството възнамерява да увеличи тавана в тези региони до 500 000 евро.

Дефицит от над 200 000 жилища доведе до надценяване на имотите с 14% в Гърция

Дефицит от над 200 000 жилища доведе до надценяване на имотите с 14% в наша съседка

170 000 имота се използват за краткосрочно наемане

Още една мярка, която може да се въведе е инвестициите в недвижими имоти, поне в Атика и Солун, чрез програмата "Златна виза", да не се използват за краткосрочен наем.