Списъкът с наемодатели-нарушители във Великобритания ще стане публичен, планира правителството на Острова. Очаква се мярката да даде по-голяма защита на хората, които живеят под наем, коментира The Guardian.

Базата данни, в която се вписват имената и нарушенията, които наемодателите са извършили, към момента е достъпна само за местните общински съвети. Промяната бе обявена в неделя и е част от общ пакет реформи.

Ако тя стане факт, всички граждани ще могат да проверят дали бъдещият им наемодател е извършвал престъпления или пък нарушения при отдаването на жилище под наем.

Засега обаче пред базата има друг проблем - изчислява се, че около 10 500 наемодатели са извършвали различни нарушения при предоставянето на жилище, включително изгонване на наемодателите без истинска причина. Съвсем малка част от тях обаче са в списъка, който бе създаден през април 2018 г.

Разследване на вестника показва, че от началото на годината са добавени едва четирима наемодатели от три общински съвета.

Правителството обаче обещава списъкът да става все по-пълен, а надеждите са, че условията в най-лошите жилища ще се подобрят, а най-големите нарушители ще бъдат изтласкани от пазара.

Към момента в Англия има около 11 милиона души, които отдават жилище под наем.