Когато се стигне до продажбата на имот, всичко трябва да се има предвид. За договарянето на по-висока цена няма значение само мястото, където се намира той, големината му и това дали е ремонтиран скоро.

Оказва се, че и най-малките детайли могат да повишат или да понижат стойността на апартамента или къщата. Дори цветовете, в които са боядисани стените.

Според публикация на платформата Home Advisor, цитирана от Market Watch, ако имотът е боядисан в отблъскващи нюанси, това може напълно да откаже купувачите, въпреки че никак не е трудно просто да бъде пребоядисано.

Експерти съветват собствениците на имоти, обявени за продан, да заложат на неутралните цветове. Ако става въпрос за къща, то най-добре фасадата й да бъде в комбинация от бяло, бежово или сиво и шоколадово кафяво или черно.

Интериорът също не трябва да бъде претенциозен, като идеалният избор отново са неутралните нюанси. Най-подходящи са отново светлосивото, някои нюанси на бялото и бледозеленото. Сред цветовете, които хващат окото, са и кремаво, светложълто и каки.

Има обаче четири цвята, които карат купувачите да бягат надалеч. Ето кои са те:

1. Мръсно бяло и слонова кост

Проучване сред 50 000 наскоро продадени имота показва, че апартаментите с кухни, боядисани в тези цветове, се продават с около 100 долара по-евтино от очакваното.

2. Тъмнокафяво

Това определено не е особено подходящ цвят за стените. Спални в такива нюанси могат да свалят цената на имота с над 230 долара, а ако банята е с такива плочки – с 470 долара.

3. Цвят на глина

Хол в този нюанс може да коства на продавачите с до 790 долара по-ниска цена. По-предпочитано за тези помещения е светлосивото.

4. Цвят гранит

Няма спор, че сивото е модерно в момента. Но не всичките му нюанси. Ако става въпрос за цвят гранит, стойността на имота може да падне с над 1100 долара.