Актуални статистически данни за Великобритания, анализирани от The Independent, сочат, че пазарът на недвижими имоти във Великобритания през август се е забавил. Цените на жилищата в Лондон намаляват за пръв път от една година насам.

Според данни на Rightmove, интернет издание за недвижими имоти, цените на жилищата в Англия и Уелс (изключват се данни за Шотландия и Северна Ирландия) са се увеличили едва с 0.6% до средна стойност от 241,474 хиляди паунда за миналия месец - а средната инфлация на пазара за недвижими имоти още е 12.6%.

За Лондон цените през последния месец са с 0.1% по-ниски от предходния. Цените са паднали и в някои други региони на Британия.

Имотите поскъпват в Югоизточна Англия, с изключение на Лондон. Темпът на поскъпване в региона е 1.1% за месец.

Според експертите на Rightmove, понижението на цените на имотите в някои части на страната е причинено от факта, че най-сетне се е стигнало до границата на платежоспособността на купувачите. Затягането идва след продължителен период на двуцифрена инфлация цените на жилищата и петкратно за 12 месеца повишаване на лихвите за потребителите.

Според експертите, пазарът се настройва към новите условия на повишени цени на жилища и устойчивост може да бъде постигната и без по-нататъшно повишение на лихвите.

Засега бумът в недвижимите имоти се поддържаше главно от Лондон, но ефектът там утихва. На пазара са били предложени 148,000 недвижими имота, което е най-слаба статистика за годината, но броят на недвижимите имоти в каталозите на брокери и агенции остава без изменение, което навежда на мисълта, че става все по-трудно да се продаде жилище. Средно недвижим имот остава на пазара за 85 дена, преди месец срокът бе 80 дни.

Изчисленията на Rightmove са в унисон с установения по-слаб пазар на недвижими имоти във Великобритания през юли от Halifax Bank и Националното строително дружество.