Цените на жилищата в България ще продължат да растат и през тази година, но с много по-бавни темпове в сравнение с предходната. Това очаква председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

"Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищните имоти у нас", коментира той в интервю пред BloombergTV България.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара у нас. Подобни са очакванията и за следващата година. Очакванията са ръстът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните имоти", посочва той.

По думите на Ганев през 2019 година във фокуса ще бъде покачването на лихвите. "Темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, за да запазят стойността на спестяванията си", казва още експертът.

Друг фактор, който говори за състоянието на сектора, са разрешенията за строеж.

"Вече има достатъчно предлагане и заради това виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие показва 140% ръст на разрешенията в София. И около милион и 100 квадратни метра разгърната застроена площ", посочва Ганев и добавя:

"Това е добре за купувачите, защото изборът се увеличава, но от друга страна - банки, купувачи и инвеститори трябва да бъдат внимателни.".

Експертът коментира, че за първите девет месеца на 2018 година ръстът на обема на сделките в страната е 1 на сто. В София той е 2 на сто, което е спад в сравнение с предходни години. От друга страна Варна и Пловдив записват значително по-висок растеж - съответно 12% и 5%.

"Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл ив покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова може би българите са така активни. Те закупуват имоти с инвестиционна цел", посочва още Ганев.