В България общо 25% от издадените фактури се просрочват или не се плащат изобщо (при средно 21% за Европа като цяло и 24% за Източна Европа в частност). Това заяви за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air Райна Миткова -  управител на EOS Group.

На този фон, мениджърите на всяка пета компания у нас се притесняват от фалит. Това показват данните от ежегодното представителното проучване на EOS.

Тази година тенденцията за влошаване на навиците на плащане в Европа също се задълбочава, спрямо 2019-а.

БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се повишат "значително" още в края на годината

БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се повишат "значително" още в края на годината

Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната

"Един на всеки петима клиенти в Западна Европа и един на всеки четирима в Източна Европа плащат сметките си със закъснение или пък изобщо не плащат", коментира Миткова.

Над 60% от българските граждани сочат като причина за просроченото плащане на издадени фактури липсата на средства. На второ място е същата причина, но заради от пандемията. На трето място стои небрежност.

"При бизнеса дисциплината на плащане също се влошава, като 26% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват - при средно ниво за Европа от 22%", допълва управител на EOS Group.