Вероятно вашият дом, както и тези на повечето хора, е пълен с вещи, които вече не използвате. Повечето от тях могат да се превърнат в чудесна алтернатива за набавяне на пари, дори да не вярвате, че е така.

“Независимо дали става дума за лични вещи или семейни наследствени предмети, предавани от поколения, много хора подценяват стойността на нещата, събиращи прах в някой в мазето или на тавана им”, коментира пред Business Insider Джаки Дени, която е основател на американски сайт за продажба на стоки втора ръка.

По нейните думи това, което е боклук за един, за друг може да е цяло богатство. Ето и нейните съвети от продажбата на какво човек може да си изкара допълнително пари:

1. Дрехи

Джаки Дени препоръчва да пробвате да продадете старите си, но запазени дрехи на консигнация. Вариант за това е да ги продадете на някой магазин за втора ръка. Същото се отнася за обувки и чанти.

2. Бижута

Ако става въпрос за наследствена огърлица или пръстен, които са от по-скъп метал и с камъни, е добре преди да ги пуснете за продажба да се посъветвате с някой бижутер, който да ги оцени.

3. Компютри

Много хора държат вкъщи стари лаптопи и компютри, които могат да им донесат между няколко десетки до няколко стотици левове.

4. Мобилни телефони

Тези мобилни устройства могат да се продадат на старо, дори да са повредени, стига да функционират нормално. Това означава, че те може да са наранен или счупен дисплей или липсваща батерия.

5. Поздравителни картички

Колкото и странно да звучи, има сайтове, в които неизползваните поздравителни картички, които имате у дома, могат да се продадат. Или поне в САЩ. Там дори има редица онлайн магазини за картички, като CardCash.com, Cardpool.com, GiftCardZen.com и Raise.com.

6. Книги

В случай, че имате книги, които не бихте прочели втори път или дори въобще, по-добре ги продайте онлайн или пък на изкупвачи на книги на старо.

7. Детски играчки

Новите играчки много бързо омръзват на децата, а те са чудесен източник за осигуряване на пари. Ако имате колекционерски колички или кукли, още по-добре – те се продават значително по-скъпо.

8. Мебели

Всякакви столове, маси или библиотеки, които само заемат място в мазето ви, биха били чудесен вариант за осигуряване на допълнителни средства.

9. Музикални инструменти

В случай, че сте се разделили с мечтата си да се превърнете в музикална звезда, музикалните инструменти, които имат е вкъщи, могат да ви донесат няколко стотици левове.

10. Колекционерски артикули

В това число влизат такива, свързани с някой футболен или баскетболен отбор, с филм, книга, музикална банда или дори видео игра.

11. Антики

Освен всякакви стари мебели и вещи, тук влизат и порцеланови сервизи, гоблени и различни произведения на изкуството. 

12. Части за домашна техника

Това е вариантът да се сдобиете с пари от старите ви вече неработещи печка или хладилник.