Възрастните хора трябва да бъдат уважавани. Това е неоспоримо. И фактът, че съветите от по-старото поколение се дават на деца и внуци са безусловно доброжелателни и се дават само от желание да улеснят живота и да ги предпазят от грешки, също не се подлага на съмнение.

Но в съвременния свят реалностите се променят толкова бързо , че съветите на майките и бабите често се оказват изобщо не полезни, а понякога дори вредни.

Снимка 214582

Запасяване с продукти за бъдеща употреба

Да не се връщаме много назад във военните и след военните години на 20-ти век. Защото не много по-старото поколение си спомня гладните 90-те, когато магазините бяха празни, а и нямаше достатъчно пари за най-необходимото. Тогава навикът да купуват зърнени храни, тестени изделия и брашно за бъдеща употреба спаси мнозина от неприятно гладуване. Същото важи за запасяване с консерви и месо във фризерите, за перилни и хигиенни препарати.

Оттогава ситуацията се промени драстично. Разнообразни и сравнително евтини основни продукти могат да бъдат закупени в магазините по всяко време. А трупането на хранителни запаси ще доведе до факта, че качеството им започва да се влошава и много от тях ще трябва да бъде изхвърлена. Същото важи и за някои нехранителни стоки

Но, за да не разваляте отношенията с любимата ви баба, можете да имате малък стратегически запас от консерви и зърнени продукти(препоръчително е да изберете тези, които се използват в ежедневието)и най-необходими нехранителни стоки . Особено в сегашната ситуация на короновирусната пандемия и карантинните ограничения.

Снимка 398449

Източник: пресцентър МВР

По-малкото е по-добро

Много представители на по-старото поколение знаят един начин за спестяване - депозиране в банка. Банковите депозити са безопасни, но тяхната доходност не е голяма, инфлацията "изяжда" основната част от лихвите. А можете да опитате да инвестирате в различни инвестиционни проекти: облигации; покупка на акции; участие в развитието на бизнеса и др.

По-добре е да не държите всичките си спестявания на едно място, а да създадете 2-3 инвестиционни портфейла, един от които може да бъде спестовен депозит. Тогава дядо ви ще бъде спокоен, а в случай на загуба на доход на едно място, ще има възможност да компенсира от друго вложение.

Снимка 398950

Източник: iStock

Заплатата е малка, но сигурна, работите там 5 години и е близо до дома

Ако заплатата не ви устройва , няма перспективи за растеж, няма нужда да се боите от това да търсите възможности за промяна. Преди не беше обичайно често да се сменя работата си; много пенсионери са работили в 1-2 организации през целия си живот и се гордеят с това.

Но тогава и заплатата за една позиция беше приблизително еднаква на всички работни места. Сега разликата в заплащането е голямо по сфери на дейност, компании и региони, а и зависи от много фактори:

  • владеене начужди езици;
  • трудов опитв международни корпорации;
  • познаване наспецификата на съответната дейност;
  • наличие на опит в сродни професии и др.

Понякога доходите от една професия в различни области могат да се различават значително.

Стремежът към повече означава развитие, овладяване на нови умения, задълбочаване на съществуващите знания. Това винаги е от полза и води до повишена конкурентоспособност на пазара на труда.

Снимка 406720

Източник: iStock

Няма нужда да купувате толкова много дрехи. Не ги изхвърляйте, можете да ги преправяте и носите

Нашите майки и баби биха могли да изкарат 10-15 години с едно палто, да имат една -две празнична рокля за всички поводи. Те не разбират защо съвременните млади хора се нуждаят от толкова много дрехи. И дори за това, че изхвърляте хубаво нещо поради малка дупка или петънце, ви критикуват.

Съвременният живот налага по-строги изисквания към външния вид на хората и този външен вид може да повлияе при получаването на работа, при обслужване в ресторант, хотел и в сервизните центрове. Да не говорим за социалния кръг в който се движите. Ето защо е необходимо да следвате тенденцията на модата и да актуализирате гардероба си от време на време. И трябва да се отървете от купчините стари дрехи.

Ако дрехите са в добро състояние, те могат да бъдат дарени на социални служби като Червения кръст. В много църкви такива вещи се приемат и раздават сред бедните енориаши.

Снимка 348313

Източник: iStock

Недейте да ходите да живеете и работите в друг град. Най-добре е у дома

Трудовата миграция е модерен начин да постигнете професионална реализация и да повишите жизнения си стандарт до степента, което искате. Ако в родното ви село или град няма работа, няма условия за професионален растеж и развитие, тогава преместването е най-добрия изход от ситуацията. А най-близките ви роднини постепенно ще приемат избора, защото желаят най-доброто за децата си.

Необходимо е да се вслушате в съветите на по-старото поколение, но е по-разумно да обмисляте сами плановете си и да вземате решения въз основа на съвременния живот и настоящото финансово състояние.