Байдън предлага най-голямото увеличаване на данъците в историята на САЩ и настоява богатите да си плащат до последния цент, но самият той се е възползвал от вратичка в данъчното законодателство, която му е спестила облагането на 13 млн. от неговите доходи за фискалните години 2017 и 2018 г., предаде Zero Hedge, позовавайки се на отворено писмо от сенатор Джим Банкс.

Начинът, по който Байдън е направил това, е чрез две дружества - CelticCapri Corporation и Giacoppa Corporation. Те имат по-малко от сто съдружници, което им позволява да избегнат корпоративното данъчно облагане. В законодателството и финансовата литература подобни съдружия се наричат S-корпорации.

Възползвайки се от това третиране на законодателството, Байдън е приписвал приходите от книгите си и постъпленията от изнасянето на презентации на двете компании, "като по този начин е избегнал данъчните си задължения, които щяха да се влеят в програмата Medicare, която се грижи за 60 млн. възрастни американци", посочва Банкс.

"Данъчните експерти подлагат на съмнение уместността на пренасочването на лични средства, получени от авторски права, чрез S-корпорации", чете се още в писмото. "Даже и номинираната от Вас за директор на Дирекцията по бюджета и управлението Неера Тандън определи тази практика като "вратичка", докато беше директор на Center for American Progress."

Документът нарича в прав текст действията на Байдън "лицемерие", като му припомня, че Medicare е в толкова тежко състояние, че фондът Hospital Insurance Trust Fund ще фалира към 2026 г. според прогнозите на Офиса за бюджета към Конгреса.

"Освен това, по време на кандидат-президентската си кампания Вие казахте: "ObamaCare е много лична кауза за мен", а Вашата администрация иска да увеличи програмата. Въпреки това Вие и съпругата Ви сте избегнали плащането на данъци в размер на 121 хил. долара за ObamaCare."