Депозитите на руснаци в чуждестранни банки към ноември 2022 година достигнаха рекордните 81,7 милиарда долара, като са скочили 2,7 пъти от началото на миналата година, следва от изчисления на РИА Новости по данни на Централната банка на страната.

Само през ноември 2022 г., по данни от финансовия регулатор, депозитите на руснаци в чуждестранни кредитни институции са се увеличили с близо 6 милиарда долара спрямо октомври.

При това, в началото на миналата година, руснаците са държали в банки в чужбина едва 30,6 млрд. долара.

В рубли депозитите в чуждестранни банки към ноември достигнаха почти 5 трилиона рубли, като за 11-те месеца са се увеличили 2,2 пъти.

От началото на военните действия в Украйна, руснаците започнаха активно да прехвърлят финансови средства в чужбина. Например през февруари в чуждестранни банки бяха прехвърлени около 4,3 милиарда долара, което тогава беше най-голямата месечна сума поне от 2018 г. насам.

След това, на фона на въвеждането на лимити от Централната банка на Русия за прехвърляне на средства в чужбина, обемът на подобни операции намаля значително - през пролетта бяха преведени общо само $4,9 милиарда. От юни 2022 г. обаче, след облекчаването на ограниченията, сумите превеждани в чужбина отново започнаха да растат, и през лятото руснаците изнесоха 20,5 милиарда долара в чужбина.

Абсолютният месечен рекорд беше през септември миналата година - прехвърлените на депозити в чужбина средства достигнаха 9,3 млрд. долара. През октомври и ноември 2022 г. руснаците се депозирали в чуждестранни банки по около 5,8 милиарда долара.

Обемът на валутните депозити на руснаците падна до нивото от 2008 година

Обемът на валутните депозити на руснаците падна до нивото от 2008 година

Намалява и делът на предсрочното погасяваните ипотеки