САЩ и най-вече Европа са популярни дестинации за много емигранти от Африка. Но с драстичния ръст на безработицата, много от тях, които имаха работа в развитите икономики, се оказаха безработни. Това, от своя страна, е намалило възможностите им да изпращат пари обратно в Африка, при това - изключително много.

Прогнозата на Световната банка показват, че подобни парични трансфери, насочени към домакинствата с ниски и средни доходи, се очаква да се понижат с 20% в рамките на 2020 г. Ако тя се сбъдне, това ще е най-тежкият подобен удар в историята.

Сред водещите причини за този феномен е фактът, че голяма част от имигрантите от Африка работят в сивата и черната икономика. Затова, въпреки че в много страни по света са въведени финансови схеми, насочени към компенсация на новите безработни за изгубените им доходи, за много африканци е невъзможно да се възползват от тях.

Повече от 7 милиона работни места в Южна Африка са в риск

Повече от 7 милиона работни места в Южна Африка са в риск

Икономиката на страната може да се свие с 16% през тази година

Освен това, затварянето на много финансови институции в Европа и САЩ е създало невъзможност африканците, живеещи на двата континента, да изпращат пари вкъщи. Така се е създала "перфектната буря" за и без това най-бедния континент на Земята.

Според институцията, Субсахарска Африка ще е най-тежко засегната. Там се очаква трансферите да се понижат с 23,1% на годишна база за цялата 2020 г. Същевременно това е и регионът, в който таксите за прехвърляне на пари са най-високи - средната ставка за изпращането на 200 долара е почти 10%.

Сред страните в Субсахарска Африка, особено тежък удар ще понесе Сомалия. Всъщност Oxfam и още 90 неправителствени организации призоваха правителствата в Европа и на САЩ да вземат мерки, за да може парите все пак да се трансферират към страната.

ООН: Африка е изправена пред икономически срив заради пандемията

ООН: Африка е изправена пред икономически срив заради пандемията

Икономиките там зависят от външната търговия, а повече от половината вече за затворени

Но тя не страда само от външни проблеми. Заради тероризма, много от компаниите за трансфер на пари се изтеглиха от там, а банките блокират сметки, ако ги счетат за съмнителни, което отрязва достъпа до онлайн платформите за изпращане на пари.

Това не просто ощетява местното население, но и търговията, защото за финансовите институции е невъзможно да отпускат средства на търговците, които внасят стоки в страната, включително и храни.

Тя и сред най-зависещите от чуждестранните трансфери, като половината домакинства там разчитат на средствата, които техните роднини им изпращат, включително и за базисни нужди. Данните на ООН показват, че към настоящата година там живеят 4,1 млн. души в състояние на продоволствена несигурност, т.е. не могат да си набавят необходимите хранителни продукти. Други пет милиона души, или една трета от местното население, нямат достъп до достатъчно вода.