Африка е сред континентите, които ще бъдат засегнати най-силно от пандемията заради мерките на властите и икономическата конюнктура, посочи представителят на ООН Ахуна Езяконва пред Associated Press.

"Преминали сме през много неща на континента", каза тя. "Да, африканските страни бяха засегнати сериозно от еболата, но не сме виждали подобни нещо. Африканският пазар на труда се движи от вноса и износа и със затварянето на икономиките по целия свят, на практика той също замръзна. С това, разбира се, работните места изчезнаха."

20 милиона работни места в Африка са в риск

20 милиона работни места в Африка са в риск

Туристическият сектор и петролната индустрия ще са най-сериозно засегнатите

В момента икономиките са блокирани от властите в над 54 страни на континента в опит да се спре разпространението на коронавируса, припомнят от Zero Hedge. Мерките в тях варират - от затваряне на границите до почти военно положение в Република Южна Африка, където броят на новорегистрираните безработни е почти 400 хил. души.

По думите на Езяконва, сред засегнатите отрасли вече са туризмът, минното дело, земеделието, информационните услуги, производството и строителството, като ударът по тях може да заличи 50% от размера им. "Ще станем свидетели на пълен колапс на икономиките и стандарта на живот", каза тя. "Доходите ще бъдат заличени по начин, който не сме виждали досега."

Тя припомни, че Етиопия вече поиска 150 млрд. долара от G20, а премиерът на страната определи болестта като "екзистенциална опасност", а от Международния валутен фонд посочиха, че 20 африкански страни са се обърнали за помощ към тях. Финансовите министри на континента пък предложиха спасителен пакет на стойност 100 млрд. долара, който беше спрян от Република Южна Африка.