Много хора смятат, че никога не е прекалено късно да се преместиш да живееш в друг град или дори в друга държава. И за това те избират да напуснат родината си не кога да е, а след като се пенсионират.

Авторът Дъг Уитман обаче предупреждава, че подобна стъпка трябва да е добре обмислена. В своя публикация за MoneyWise той посочва кои са най-скъпите градове в света за пенсионери. За целта Уитман сравнява разходите в дадените населени места с тези в Ню Йорк.

От Money.bg подбрахме тези в Европа, които човек не трябва да избира, ако иска да изживее спокойно старините си там.

  • Рейкявик, Исландия
Снимка 331852

Източник: iStock

Исландската столица има своя безспорен чар с цветните си сгради. Безспорно обаче тя е едно от скъпите места в Европа, като според платформата Numbeo, която сравнява разходите за живот, типичните потребителски цени там са с около 18% по-високи от американския мегаполис Ню Йорк, например.

  • Копенхаген, Дания
Снимка 351070

Източник: iStock

Средните доходи в Дания са едни от високите на Стария континент. Това обаче важи и за данъците, както и за разходите за базовите комунални услуги. Също така транспортът е относително скъп особено в Копенхаген.

  • Женева, Швейцария
Снимка 232014

Източник: iStock

От години Швейцария хвърля големи усилия в борбата с неравенството на доходите с помощта на данъчната система, която е насочена към по-добро разпределение на богатството. Животът за пенсионер там обаче не би бил лесен, като се има предвид, че един хляб в Женева може да струва средно около 5 евро, а едностаен апартамент в центъра се дава под наем за близо 1600 евро.

  • Осло, Норвегия
Снимка 221441

Източник: iStock

В норвежката столица наемите са още по-високи. Там едностаен апартамент на месец може да струва над 2500 евро. В същото време комуналните разходи са със 79% по-високи от тези в Ню Йорк.

  • Париж, Франция
Снимка 337974

Източник: iStock

Градът на любовта е сред най-скъпите на Стария континент. Там сред сериозните разходи са тези за гориво, транспорт, както и данъчните плащания.

  • Цюрих, Швейцария
Снимка 322223

Източник: iStock

Цюрих е световен банков център, а също така се смята за едно от най-добрите места за живот. Но в никакъв случай и сред най-изгодните такива. Там наемът на едностаен апартамент надхвърля 2600 евро, а останалите разходи за живот също са доста по-високи от средното за Европа.