Проблемите с хазарта струват на Великобритания до 1.2 милиарда паунда на година. Това се посочва в доклад, поръчан от благотворителната организация GambleAware и изготвен от Института за обществено-политически изследвания, пише The Guardian.

В изследването се посочват диаграми на разходите, свързани с проблемите с хазарта, както и психично-здравни услуги, намеса на полицията и бездомност.

В този смисъл хазартната индустрия е изправена пред нарастващ контрол, включително преглед от страна на правителството на фиксирания коефициент за залагания.

Докладът идентифицира групи от хора, които са изложени на риск от пристрастяване към хазарта. Британците на възраст от 16 до 24 години е най-малко вероятно да посегнат към подобни игри, но представителите на тази възрастова категория, които залагат, са по-склонни да развият проблем.

Мъжете е пет пъти по-вероятно да се пристрастят към хазарта, отколкото жените, посочва изследването.

До 1,1% от възрастното население се смята, че има проблем с хазарта, като разпространението е по-високо сред бездомните и безработните например.

Активисти твърдят, че дори и максималната оценка все още може да бъде твърде ниска, тъй като не се взема предвид по-широкото икономическо въздействие върху работодателите и семейства заради подобни разходи.

Британските комарджии са загубили рекордните 12.6 милиарда паунда през 2015 година.

"За много хора проблемите с хазарта са скрито пристрастяване. Това трябва да говори нещо на правителството. Нуждаем се от правилна стратегия, за да се справим с този проблем, точно както за други проблеми на общественото здравеопазване като алкохолизъм", коментира изледователят Крейг Торлий.