Ако искате добър дивидент, можете да се прицелите много по-високо от доходността от 1,4%, която широкият щатски индекс S&P 500 дава на инвеститорите. В някои случаи можете да спечелите много повече от средното -- без дори да се налага да поемате много повече риск! И това е всичко, което инвеститорите трябва да търсят - добра възвръщаемост при възможно най-малъ к риск.

Въпреки че високодоходните акции понякога се свързват с рискове от намаляване на дивидента, или проблеми за бизнеса да поддържа подобна висока дивидентна доходност, това не винаги е така.

Три акции, на които експертите спокойно залагат за приходи от дивиденти и които носят повече от 6% днес, са AT&T (NYSE: T), Enbridge (NYSE: ENB) и Western Union (NYSE: WU). Ето колко висока е тяхната доходност днес и защо тези акции могат да бъдат доходоносни акции за дългосрочните инвеститори (без това да се приема като съвет за покупка):

AT&T

Телекомуникационният гигант AT&T не получава много любов от инвеститорите през последните години и това създаде привлекателна възможност за покупка. При 6,1% дивидентна доходност, по последни данни, акциите осигуряват висока печалба и оценката им остава ниска. Акциите на AT&T се търгуват само при 10 пъти печалбите на компанията.

Свободният паричен поток на AT&T обаче нараства, което е важно за инвеститорите, тъй като показва колко пари разполага компанията, за да инвестира в собствените си операции или да ги разпредели обратно на акционерите. Тя повиши насоките си за свободен паричен поток и през първите три месеца на годината свободните пари са били с 2,1 милиарда долара повече, отколкото през периода от предходната година. Коефициентът на изплащане на AT&T въз основа на печалбите също е окуражаващ, сега е около 60%.

Дивидентът не само изглежда сигурен, но много експерти дори прогнозират, че AT&T може да се върне към политиката си на повишение на изплащането през тази година, като се има предвид колко добре върви бизнесът напоследък. Акциите на AT&T се повишиха с 8%, но може да се повишат много повече, след като лихвените проценти паднат. Но дори и това да не се случи до следващата година, това е отлична акция за инвеститорите с дългосрочен хоризонт, съсредоточили вниманието си към получаването на дивидент.

Седем неудържими акции за изкуствен интелект

Седем неудържими акции за изкуствен интелект

Кои сая основните играчи в AI индустрията?

Enbridge

Друга добра дивидентна акция за притежаване е Enbridge. Компанията за тръбопроводи играе основна роля в нефтената и газовата индустрия, като дългосрочните договори дават на бизнеса много стабилност. Тя също така разширява позицията си със закупуването на множество бизнеси като например Dominion Energy, което ръководството нарича "възможност веднъж на поколение".

Не всички инвеститори обаче са развълнувани от придобиването на базираната в Канада компания за 14 милиарда долара във време, когато лихвените проценти и цената на заемите са високи - акциите на Enbridge са намалели с 1% тази година, въпреки това, което беше силна година за пазарите.

Но Enbridge е компания, която заслужава доверието на инвеститорите, след като отговаря на своите насоки вече през забележителните 18 последователни години. Компанията също така е повишила дивидентите си за 29 поредни години, а главният изпълнителен директор Грег Ебел казва, че е "в добра позиция да увеличи печалбите и дивидентите за акционерите за години напред".

Въпреки че доходността на акциите е при високите 7,5%, Enbridge не е толкова рискова инвестиция, колкото изглежда на пръв поглед. През последните 12 месеца тя е генерирала свободен паричен поток на обща стойност 8,6 милиарда канадски долара и е изплатила 7,8 милиарда канадски долара под формата на дивиденти през този период.

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Изкуственият интелект е на път да съперничи на интернет революцията

Western Union

Western Union е голямо име в трансграничните плащания и преводи. Марката му се превърна в синоним на прехвърляне на пари. Но през последните години имаше повече начини за потребителите да направят това, тъй като технологичните компании пуснаха повече приложения, за да улеснят изпращането на пари в брой, което превърна растежа в предизвикателство за Western Union.

Но компанията прави иновации с приложение за банкиране, което позволява на потребителите да изпращат пари до над 200 държави и територии. През първите три месеца на годината приходите на Western Union нараснаха с 1% до приблизително 1,1 милиарда долара. Но брандираните дигитални приходи отбелязаха годишен ръст от 9%. И имаше 13% ръст в цифровите транзакции с марката.

Въпреки нарастващата конкуренция, Western Union все още не е приключила с растежа си. Това трябва да се има предвид от инвеститорите, както и "сочната" дивидентна доходност от 7.3%. Акциите имат управляем коефициент на изплащане от 56% и са евтини за притежаване, като се търгуват на по-малко от 8 пъти печалбата си за последната една година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на Apple на финансовите пазари.