Отново е юни и отново е време за конференцията за разработчици на Apple, на която компанията обикновено представя новата си версия на операционната система за iPhone и iPad, както и много други проекти. Тя започва в понеделник.

Какво може да очакваме?

Конференцията обикновено е насочена към софтуера, но тази година има слухове, че ни очакват и новини за хардуер, включително и изцяло нов продукт.

Но първо софтуера: очакваме нови версии на iOS, macOS, tvOS и watchОС.

iOS 11 ще има обновен потребителски интерфейс. Според Bloomberg Apple най-накрая ще въведе "dark mode" за цялата операционна система. Очаква се това да се случи и заради новия iPhone 8, който ще бъде с OLED дисплей и черните цветове ще пестят батерия, тъй като ще изключват изцяло отделни пиксели. Дали ще има и други големи промени - ще трябва да изчакаме до понедленик, за да разберем.

Разширена поддръжка за Pencil е сред другите нови функционалности, които Apple ще представи.

Експерти очакват и нова функционалност за iPad - например възможност за "drag and drop" между приложенията, по-добър multitasking и възможност за повече от един акаунт.

Сред най-големите обновления, които видяхме миналата година, бяха тези на приложенията iMessage и Photos. Очаква се и тази година приложенията на Apple да получат нови функционалности. Например възможност да пращаме пари през приложението за чат.

Apple Music, на която компанията залага много надежди, също ще бъде преработено малко преди официалното пускане на първите оригинални предавания.

Siri ще стане по-умна. Всички технологични гиганти работят сериозно по своите виртуални асистенти, а конкуренцията притиска Apple да внесе подобрения.

Промени ще има и за macOS, tvOS и watchOS, но какви точно - ще разберем в понеделник.

А сега - хардуерът:

Siri speaker. Както съобщиха по-рано през седмица, производството на конкурент на Amazon Alexa и на виртуалния асистент на Google - Home. За момента не знаем много за новия продукт, но очакванията в технологичния свят са огромни.

Нов iPad. Или поне нов размер. Очаква се Apple да обяви нов iPad Pro с 10.5 инча екран. Той ще бъде с големината на досегашния с 9.7" дисплей, с по-тънки рамки.

Обновени MacBook и MacBook Pro. Тук не се очаква нищо, което да разтърси индустрията, а по-скоро очаквани обновления, свързани с по-мощни процесори.