Днес шведският Ericsson заяви, че броят на 5G абонаментите се очаква да нарасне до 580 милиона до края на 2021-ва година. През миналата година те бяха 220 милиона, а според прогнозата на компанията ще достигнат 3,5 милиарда до 2026-а година, предава Reuters. Към днешна дата Североизточна Азия, включително Китай, има най-голямото навлизане на абонамент за 5G, следвана от САЩ.

"До 5 години обаче именно Съединените щати се очаква да има най-висок дял от 5G абонаменти в света - 84%", коментират от Ericsson.

Около 73 на 100 ще е броят на всички абонаменти на 5G в страните от Персийския залив през 2026 г. и около 69% в Западна Европа, се твърди в доклад за мобилните услуги на Ericsson.

Букурещ одобри закон, който изключва Huawei от 5G мрежите

Букурещ одобри закон, който изключва Huawei от 5G мрежите

Той бе приет почти единодушно от депутатите и бе обнародван от държавния глава

Иначе, съвсем очаквано ранното наличие на радиочестотен спектър направи внедряването на 5G по-бързо в Китай миналата и тази година. Други региони обаче вече догонват.

В края на 2020-а година в света е имало около 6 милиарда абонамента на смартфони към мобилни оператори. Ericsson прогнозира, че броят им ще достигне 7,7 милиарда през 2026 г., което ще представлява около 88% от всички мобилни абонаменти.

Как 5G ще ни направи по-богати

Как 5G ще ни направи по-богати

Мобилната мрежа от пето поколение е интегрална част от четвъртата индустриална революция