Белгийската компания John Cockerill Defense разработи първия в света наземен прехващач Cockerill i-X ("i" - за "прехващач" (interceptor) и "X" - за модулна мултиоръжейна система. Компанията с над 200-годишна история и опит в производството на куполи и оръжейни системи представи новия i-X по време на международното изложение за отбрана Eurosatory 2022 в Париж.

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа ключово за сделката

Cockerill i-X e резултат от комбинирането на оръжейните системи с марка Cockerill и качествата на машини, създадени за интензивна експлоатация на пресечен терен. Cockerill i-X е високоскоростна машина, която може да достигне изключително бързо до критична зона и същевременно да осигури достатъчно огнева мощ при контакт с противник. Изграден около специално шаси, което позволява развиване на скорост до 200 км/ч по асфалтиран път и до 160 км/ч в пустинни условия, Cockerill i-X има пълен обсег от 600 км и интегрира система за наблюдение за шлема на водача, AI проследяване на множество цели, пасивно IR управление и множество други футуристични технологии.

Снимка 579139

Източник: John Cockerill

Машината може да се транспортира бързо и ефективно по море, въздух и суша.

Наземният прехващач се отличава с екстремна скорост, голяма огнева мощ и отлична подвижност на всякакъв сухопътен терен. Адаптивната маскировка и прибиращата се оръжейна система придават неутрален външен вид, подходящ при мироопазващи мисии.

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция

"Създадохме Cockerill i-X като абсолютен пробив при разработката на бойни системи за прехващане и при териториална отбрана. Основна цел за нас беше да разработим ефективно решение, което да дава ненадмината мобилност и същевременно да има достатъчно огнева мощ, за да посреща ефективно заплахи с контролирани средства и сила. Тази комбинация ще промени изцяло сухопътните операции - бих казал, че това е поглед към бъдещето на наземните бойни действия", заяви президентът на John Cockerill Defense Тиери Реноден.