Гърция подписа споразумение за закупуване на три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale от Франция, за да увеличи въоръжените си сили в отговор на напрежението с Турция, съобщи "Ройтерс".

Изтребителите Rafale ще бъдат продадени на Гърция от Dassault Aviation и ще бъдат доставени през лятото на 2024 г., с което флотът на гръцките военновъздушни сили ще достигне 24 изтребители, се казва в изявление на френския производител на военни самолети.

Заповедите бяха подписани на борда на "пенсионирания" гръцки боен кораб "Авероф" от министрите на отбраната на двете страни.

"С това придобиване на фрегати и бойни самолети огневата мощ на гръцкия флот и военновъздушните сили ще бъде засилена", отбеляза гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Турция пусна в мaсово производство танковете Kaplan MT, разработени заедно с Индонезия

Турция пусна в мaсово производство танковете Kaplan MT, разработени заедно с Индонезия

Ако е необходимо, можем да проектираме и разработим модел от нулата, каза ръководителят на Президентството на отбранителните индустрии на Турция

През 2021-а септември Атина се съгласи да закупи три фрегати с опция за четвърта за около 3 милиарда евро. През октомври гръцките законодатели ратифицираха споразумението за отбрана между Гърция и Франция, което ще позволи на двете страни да се притекат на помощ една на друга в случай на външна заплаха. 

Гърция и Турция са в противоречие относно обхвата на своите континентални шелфове и техните морски граници, факт, който възпрепятства всяко разширяване на Атина в нейните териториални води до 12 мили (19 км) в Егейско море.

Ето колко струва да си купите напълно законно танк или бронетранспортьор в Русия

Ето колко струва да си купите напълно законно танк или бронетранспортьор в Русия

От време на време на сайтовете за обяви, автосайтовете и специализираните ресурси се появяват съобщения за продажба на бронеавтомобили