Новото поколение ултрабърза безжична 5G технология идва тази година. И големите икономики вече са в бясна надпревара кой ще успее най-бързо да я интегрира.

Според нов доклад на Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA) САЩ и Китай засега се справят най-добре и се борят за водещата позиция по отношение на 5G революцията.

От CTIA, цитирани от CNN Business, посочват, че това е голям напредък за икономика номер 1 в света, която година по-рано изоставаще в това отношение зад Китай и Южна Корея.

"5G е платформата на утрешната икономика", казва президентът на CTIA Меридит Бейкър. "Тя ще промени всчко - от образованието, през медицината, до изкуствения интелект", посочва експертът.

Какво повече ни дава 5G мрежата?

Какво повече ни дава 5G мрежата?

Никога няма да бъдем извън обхват

Що се отнася до напредъкът на отделните технологични компании, които разработват и осигуряват мрежовото оборудване за 5G мрежите, американските компании все още изостават значително зад китайските и европейските си конкуренти.

Към края на миналата година Huawei е лидер по броя на подадените патенти, свързани с технологията. В нейният актив те надхвърлят 11 400 броя. На второ място е шведската Ericsson, следвана от китайската Hisilicon и финландската Nokia. Едва след това идва американският лидер Qualcomm.

Infographic: Who Is Leading The Race To Develop 5G? | Statista You will find more infographics at Statista