С непрекъснатото развитие на Интернет и технологиите няма как да не излезе на преден план и необходимостта да имаме постоянна връзка с хората и да сме онлайн, без значение къде се намираме, чрез мобилните си устройства.

5G е следващата генерация мрежа за мобилна свързаност, с повече скорост и надежден обхват за телефоните и други мобилни устройства.Неотдавна направено проучване сочи, че 5G ще предлага връзка по-бърза от настоящата, със средна скорост за сваляне на данни 1 GBps, пише techradar.pro. Обновената мрежа ще е способна да борави с големи обеми от данни в Интернет и да подобри връзката ни с останалите.

Предвид бързото развитие на технологиите и Интернет, се очаква 5G мрежата да се разпространи по-масово през 2020 година. В сравнение с настоящите 3G и 4G мрежи, иновацията ще позволява на потребителя да е онлайн, независимо къде се намира.

Какво позволява 5G мрежата?

  • По-скоростно качване и сваляне на файлове
  • Безпроблемно зареждане на потока от търсена информация в Интернет
  • По-високо качество на гласови и видео разговори
  • По-надеждна мобилна връзка
  • По-широк достъп до устройства от "Интернет на нещата"

Колко бърза ще е мрежата?

Все още не може да се каже колко по-бърза ще бъде от предходната 4G мрежа, защото се работи върху нея. Сигурно е обаче, че скоростта при качване и сваляне на файлове ще бъде подобрена значително. Някои специалисти считат, че скоростта на 5G може да достигне до 10Gb/s, а при трансфери до 800 Gb/s. Това означава, че потребителите ще могат да изтеглят цял филм с HD качество. А инсталирането на новите версии на софтуера ще протича много по-бързо, в сравнение с времето, необходимо за обновяване сега.

Кои телефони ще имат 5G мрежа?

Съществуващите таблети, смартфони и други устройства, които са били пуснати на пазара по време на 4G мрежата няма да могат да се свържат с 5G мрежата или притежателите им ще трябва да си заплатят допълнително, за да се получи. Тъй като крайният срок, в който въведението трябва да стане факт е 2020 година, скоро се очакват и първите устройство, работещи с 5G мрежа.

Първоначално тя ще се използва главно, за да държи потребителите постоянно онлайн, което значи, че те няма да остават без обхват. Така наречената 4.5G мрежа, също позната като LTE-A е компромисен вариант, докато 5G мрежата стане активна. Тя ще превъзхожда предшественика си единствено по скоростта. Засега обаче само страни като Южна Корея могат да се възползват от нея.

Веднъж пусната в ход, 5G мрежата няма да може да навлезе навсякъде толкова бързо. Възможно е да се наложи цялостно обновяване на мрежовата инфраструктура или дори подменяне, за да може да се работи с новата мрежа. Вероятно домакинствата и бизнес компаниите също ще трябва да инсталират нови устройства.

Все още не е ясно как технологията ще вземе превес над съществуващите и наложили се 3G и 4G мрежи, но няма да е възможно потребителите веднага да се свържат с нея, без да обновят своите устройства.